Bèta en Mu, High Tech Campus Eindhoven

  • HTCE_Beta_Inbo_ontvangst
  • HTCE_Beta_NvO_exterieur
  • HTCE_Beta_Inbo_postvakken
  • HTCE_Beta_SA_ begane grond
  • HTCE_Beta_SA_ entree
  • HTCE_Beta_DT_ begane grond
  • HTCE_Beta_SA_stijgpunt
  • HTCE_Beta_SA_verdieping

Maximaal onderling contact
Het interieur van Bèta is horizontaal georiënteerd. De gebruikers en bezoekers van het gebouw treffen elkaar voornamelijk op de begane grond. Hier is een aantal vergaderkamers en ontmoetingsplekken ontworpen. De grote conferentieruimte is los van de gevel geplaatst. De verkeersruimte loopt hier omheen. Er ontstaat maximaal contact op de begane grond en zelfs met de natuur die vanuit de eikenwal het gebouw binnen lijkt te lopen. Door ook het interieurontwerp hierop af te stemmen wordt dit effect vergroot.

Het interieur van Mu is verticaal georiënteerd. Rondom het entreegebied en de ontmoeting- en overlegruimtes op de vier lagen zijn vides ontworpen om contact te stimuleren. De vloervelden verspringen hier en er ontstaan verticale zichtlijnen. De grote glasvlakken in de gevel en het dak zorgen voor maximale ervaring van (dag)licht. De natuur komt ook hier het gebouw binnen. De afwerking versterkt dit effect. De natuurstenen vloer op de begane grond en de afwerking van de verdiepingsvloeren geven het gebouw een chique, maar ook warme sfeer. Het Frans eiken wordt toegepast in de puien en op de balustraden. Ook de pantry’s die in de ontmoetingsruimte staan worden in Frans eiken gevat. Op de begane grond staat een mooi leesmeubel waar bezoekers en gebruikers elkaar formeel en informeel treffen.

Projectdata: 
Ik heb dit ontwerp gemaakt tijdens mijn dienstverband bij Inbo.
Fotografie door Norbert van Onna, Dagmar Thieme en Inbo
Opdrachtgever: Twice Eindhoven BV (iov Brainport Development)
Functie: twee bedrijvenverzamelgebouwen met kantoor- en labruimtes voor jonge High Tech starters 
Omvang: 10.400 m² BVO
Opening: september 2007 (Bèta) en maart 2013 (Mu)

Wat is volgens jou datgene dat Bèta tot zo’n groot succes heeft gemaakt?
Bèta is van initiatief tot oplevering gerealiseerd in 20 maanden. Dit was alleen mogelijk door zeer intensief overleg tussen alle betrokken partijen in ontwerp-, bestek- en uitvoeringsfase. Door een flexibele houding van alle betrokkenen zijn eventuele obstakels in het ontwerpproces en uitvoering in een snel tempo weggewerkt. De uitvoering en afwerking van het gebouw is van een zeer hoog niveau. Het ambitieniveau dat vanaf de eerste fase door de opdrachtgevers is benadrukt, is uiteindelijk in het gerealiseerde gebouw terug te zien.
In het interieur komt dit tot uiting doordat alle elementen op elkaar zijn afgestemd. De keuzes in kleur en in afwerking van wand en vloer. Maar ook de uiteindelijke schilderijen die zijn opgehangen zijn door mij bepaald. Ik heb de privacyfolies ontworpen en dit ontwerp is weer meegenomen in de inserts van de deurbordjes. Alle elementen, van de afwerking van de dakopbouw, de afwerking van de vluchttrappenhuizen tot en met de invulling van de pantry’s en de uitwerking van het verlichtingsplan, zijn op hoog niveau en met veel gevoel voor detail bedacht, uitgewerkt en uitgevoerd. Dit resultaat is te bereiken door betrokkenheid, inleving in andermans denkwijze en bevlogenheid van alle partijen. Het is een gebouw waar wij zeer trots op zijn.

Je spreekt met name over het proces. Wat is er esthetisch gezien zo bijzonder aan het gebouw?
Alles! Het is een sfeervolle aaneenschakeling van warme tonen. Het ontwerp begon eigenlijk met de keuze in het tapijt. Het Desso tapijt heeft een prachtige groene toon met een oranje draad erdoor heen verweven. Dit past heel goed bij de landschappelijke tonen in het ontwerp en het kleurverloop in de gevel. Dit tapijt vormde in eerste instatie de basis. Mijn opdrachtgever was hier zo enthousiast over dat hij meeging in het idee om het groen de basis te laten zijn en op elke andere verdieping te variëren in kleur. Daardoor krijgt elke verdieping zijn eigen sfeer.
Het ontwerp van de plattegrond is ontzettend efficiënt. De gangen met de kantoren en labs waren daarom nogal saai. Door de nissen in deze gangen te schilderen in een stevig toon en hier schilderijen bij te kiezen, ontstaat sfeer en warmte. Door de efficiëntie in de plattegrond, konden we op de begane grond iets meer lucht creëren. De ruimtelijkheid die dit brengt is bijzonder. De high-tech uitstraling aan de buitenkant wordt verzacht zodra je binnenkomt. De ruwe natuursteenvloer leeft door de beweging in de structuur. De roze gloed leek in eerste instantie gewaagd, maar komt heel goed tot zijn recht in het gebouw. De plekken voor de liften zijn afgewerkt met bamboe, evenals de nissen ten behoeve van de garderobe en informatie. De afwerking van het wachtmeubel is Frans eiken en is afgestemd op de Frans eiken pui die in het gebouw zit. Om privacy te waarborgen in de vergaderruimtes heb ik vitrage aangebracht.
De panty’s zijn klein en efficiënt. Ze zouden zo weer omgebouwd kunnen worden tot kantoor. Om hier sfeer aan te brengen heb ik de strepen die een beeldmerk van het gebouw werden stevig op de muur geschilderd. Dit beeld heb ik voorzien van een RVS logo. De appels waren een idee van onze opdrachtgever, ik heb de kleuren bepaald. Uiteindelijk is er zelfs één speciaal op kleur ontworpen naar onze wensen.

De gebouwen zijn heel plezierig in hun beleving en ik nodig iedereen uit om dit te komen ervaren!