Catalyst, TU/e

  • TUe_Catalyst_NvO_dynamiek
  • TUe_Catalyst_NvO_entree
  • TUe_Catalyst_NvO_het nieuwe werken
  • TUe_Catalyst_NvO_ontvangst
  • TUe_Catalyst_NvO_atrium
  • TUe_Catalyst_NvO_werkplek
  • TUe_Catalyst_NvO_focus
  • TUe_Catalyst_NvO_labs in het groen

In het interieur van Catalyst staat de dynamiek centraal. Grote daklichten en verspringende vides creëren een licht, ruimtelijk en aantrekkelijk binnengebied dat uitnodigt tot ontmoeting. Het atrium fungeert niet alleen als verkeerszone. In het atrium bevinden zich naast de facilitaire functies zoals pantry’s en sanitair diverse ruimten voor ontmoeting en overleg. Afhankelijk van de aard en het type ontmoeting of overleg zijn er verschillende plekken in het atrium die dit faciliteren. Vergaderruimten zijn gesloten en geschikt voor formeel en langdurig overleg. Andere plekken in het gebouw zijn vormgegeven ten behoeve van kort en informeel overleg.

De basis van het interieur sluit aan bij het exterieur van Catalyst. Het interieur is licht, neutraal en ingetogen. Functies die een belangrijke rol spelen op gebouwniveau zoals bijvoorbeeld de receptiebalie, pantry’s en post zijn anders gematerialiseerd en leesbaar als uitzondering op de basis van het atrium. Deze specials zijn materialig en hebben een warme, ingetogen subtiele kleur hebben.

Projectdata:  
Ik heb dit ontwerp gemaakt tijdens mijn dienstverband bij Inbo.
Fotografie door Norbert van Onna en Inbo.
Opdrachtgever: Twice Eindhoven BV (iov Brainport Development)
Functie: bedrijvenverzamelgebouw met kantoor- en labruimtes op de TU/e
Omvang: 4.000 m² BVO
Opening: 31 augustus 2012

Als je dit vertaalt naar de uiteindelijk keuzes, waar ben je begonnen?
De vloerafwerking was een heikel discussiepunt. Ik wilde op de begane grond graag een lichte vloer. Deze vloer moet bestendig zijn voor allerlei chemicaliën. Onze opdrachtgever twijfelde of een lichte vloer wel geschikt was in dit gebouw. Uiteindelijk is er een gekozen voor een keramische strokentegel in een gemêleerde kleurstelling. Op de verdiepingen ligt een bruin/bronze vinylvloer.
De balustrades waren in eerste instantie van stuc en glas. Door uitvoeringstechnische en budgettaire redenen werd ons gevraagd een alternatief te zoeken. Door te kiezen voor de eiken latten wordt het atrium warmer en prettig in zijn beleving. De latten zijn met de hand uitgevoerd door dezelfde interieurbouwer als het vast meubilair. Hierdoor is de kleurstelling van het hout identiek.

Is het atrium een klankkast geworden?
Nee, helemaal niet. Er is in een vroeg stadium een akoestisch adviseur aangetrokken om ons hierin te adviseren. De akoestiek in het atrium wordt verbeterd door akoestisch spuitpleister tegen het betondek. De sprinklerleidingen en andere kanalen zijn allemaal ingestort. Hierdoor zijn de vloeren slank gehouden en de verdiepingshoogte maximaal.
De akoestiek wordt ook verbeterd door de profilering in de betonnen schijven, de wanden tussen de kantoren/labs en het atrium. Deze schijven zijn zo bedacht om maximale flexibiliteit te hebben in de ruimtes erachter. De leidingen zijn per ruimte in te stellen en met name in de labs biedt dit grote voordelen voor de verhuurbaarheid. Omdat de betonnen schijven prefab uitgevoerd werden, konden we hier iedere gewenste profilering kiezen. Het uiteindelijke streepjes patroon vormt de aanleiding van het grafisch patroon op de wandprints.

Deze wandprints, hoe heb je de kleurstelling en de organische vorm bepaald?
Tijdens mijn zoektocht naar materialen vond ik een passende stof van Bogesunds die wat betreft kleurtonen en patroon prachtig aansloot bij het beeld dat ik in mijn hoofd had voor de Catalyst.
De keuze voor het meubilair van Arco maakte het mogelijk om het effect van de stoffering uit te buiten. De binnenzijden van het meubilair werden in een uni kleur gestoffeerd en de buitenzijden kreeg stof met een patroon. Heel subtiel zijn de verschillen zo zichtbaar. Uiteindelijk zijn deze kleuren en het patroon ook op de wandprints gekomen. Doordat de prints de verdiepingen overstijgen, zijn ze in het hele gebouw voelbaar. Dit geeft sfeer en kleur in het strakke, oorspronkelijk sobere gebouw.

Het gebouw is een ruimtelijk en fris modern atriumgebouw dat door toevoeging van kleur en materiaal heel prettig is om in te werken en te verblijven. Het is een aanwinst voor de TU/e en voor alle startende ondernemers die hier hun werkplek hebben gevonden.

Catalyst is genomineerd voor de Dirk Roosenburgprijs 2013.