Facility Management, Zuyd Hogeschool

  • SONY DSC
  • SONY DSC
  • SONY DSC
  • SONY DSC
  • SONY DSC
  • SONY DSC
  • SONY DSC
  • SONY DSC
  • SONY DSC

Binnen een grote onderwijslocatie worden de diverse afdelingen en faculteiten dikwijls verplaatst. Zo ook op de Zuyd Hogeschool. De medewerkers van de faculteit Facility Management waren verhuisd naar de voormalige werkomgeving van de PABO-medewerkers.

Een andere manier van werken
Deze nieuwe werkomgeving was jaren daarvoor ontworpen voor deze PABO medewerkers. Zij werkten op een andere manier dan de medewerkers van Facility Management. Zo wilden de PABO medewerkers niet dat studenten in hun werkomgeving konden komen. De deur ging altijd dicht. De PABO medewerkers hadden ook hun eigen zeer open manier van werken. Terwijl docenten van Facility Management een zonering van minder naar meer rust op prijs stelden. Kortom, de werkomgeving sloot niet aan bij de wensen van de medewerkers van Facility Management. Ik ben toen gevraagd om mee te denken hoe op een eenvoudige manier de werkomgeving aangepast zou kunnen worden met minimale bouwkundige ingrepen.

Overlast
Ik signaleerde al direct een aantal knelpunten. Zo stond de ruimte veel te vol met kasten. Deze waren gewoon meeverhuisd. Verder was de flextafel te krap voor het aantal mensen. Men had direct overlast van elkaar. Daarnaast was de informele overlegplek te open waardoor er al snel geluidsoverlast ontstond. Deze plek was ook zodanig ingericht dat deze werd gebruikt als gewone werkplek. En als allerlaatste: er was geen sfeer. De borden die waren opgehangen als roomdividers gaven geen prettig thuisgevoel aan de plek.

Sfeer & rust
Mijn belangrijkste taak was eigenlijk: het brengen van sfeer en het creëren van rust.

Als eerste heb ik bekeken hoeveel werkplekken, lockers en kastruimte nodig waren voor het aantal medewerkers. Er bleken veel minder werkplekken en daarmee bureaustoelen en kasten nodig. Er was wel behoefte aan een goede reproplek en meerdere lockers.
Daarnaast heb ik de informele overlegplek opnieuw ingericht: zachtere materialen zoals vilt en een tapijt zorgen voor meer geluidsabsorptie. Door op de vaste (pantry en locker)kasten planten met een groot blad in akoestische plantenbakken neer te zetten, ontstaat er een visuele een akoestische scheiding.
Het groen vormde de aanleiding voor de wandprints op de achterwand en in de spreek/concentratieruimtes. Het licht op één van deze prints zorgde voor de aanleiding van de folies op de glazen wanden waardoor de privacy gewaarborgd wordt.

Dankzij deze (relatief kleine) ingrepen is de werkomgeving geworden zoals deze hoort te zijn: een prettige en rustige werkplek waar de medewerkers van de faculteit Facility Management zich thuis voelen en waar studenten welkom zijn voor advies en begeleiding.

Projectdata: 
Opdrachtgever: Zuyd Hogeschool, locatie Heerlen
Functie: werkomgeving medewerkers 
Omvang: 270 m² GBO 
Gerealiseerd in zomer 2015
Werkzaamheden op regie: Ontwerpfase, Prijs- en contractvorming, Begeleiding van de uitvoering