IP&S moves to High Tech Campus 5

  • Eindhoven HTCE_IP S_VF_01
  • Eindhoven HTCE_IP S_VF_09
  • Eindhoven HTCE_IP S_VF_04
  • Eindhoven HTCE_IP S_VF_08
  • Eindhoven HTCE_IP S_VF_12
  • Eindhoven HTCE_IP S_VF_03
  • Eindhoven HTCE_IP S_VF_02
  • Eindhoven HTCE_IP S_VF_13
  • Eindhoven HTCE_IP S_VF_11
  • Eindhoven HTCE_IP S_VF_07
  • Eindhoven HTCE_IP S_VF_05
  • Eindhoven HTCE_IP S_P08942_VF_14
  • Eindhoven HTCE_IP S_VF

De High Tech Campus Eindhoven is voortdurend in beweging. Oude panden worden gerenoveerd, parkeergarages worden bijgebouwd en nieuwbouw is in uitvoering. Dit betekent dat er voortdurend verhuizingen plaatsvinden. Ook IP&S (Philips Intellectual Property & Standards) kreeg in 2013 nieuwe huisvesting. Zij betrokken de vierde en vijfde verdieping van het gebouw HTC5: een gebouw dat in het hart van de Campus ligt, vlak naast de Strip.

Het pand waar IP&S eerder in gehuisvest was (HTC44), was modern, licht en ruim. De nieuwe kantoorruimte in HTC5 is onderdeel van een voormalig labgebouw en oogde aanvankelijk somber en donker. De oorspronkelijke opzet van HTC5 had in de middenzone grote vergader- en labruimtes. Aan de gevelzone bevonden zich veel gesloten kantoorruimtes. Maar een groot pluspunt: HTC5 ligt in het hart van de Campus en de twee bovenste verdiepingen hebben prachtig uitzicht over deze Campus en zijn wijde omgeving!

IP&S is het onderdeel van Philips dat, kort gezegd, alle intellectuele eigendommen (patenten, merkenrechten, etc.) van Philips beheert en de Philips businesses adviseert over IP en standaardisatie zaken. Er werken met name veel IP professionals en business mensen. Gezien de aard van de werkzaamheden is een hoge mate van concentratie vereist, waar de werkplek op afgestemd moet zijn. Daarnaast vond het management het belangrijk dat er een dynamische, inspirerende en competitieve werkomgeving is, die bijdraagt aan de retentie van deze veelgevraagde professionals. Alle besluiten die genomen zijn, zijn gebaseerd op de gedachte ‘wat levert het onze werknemers op?’ Dit zorgt voor een zeer actieve en concrete houding.

In ons ontwerp zijn de verdiepingen op een aantal beeldbepalende plekken ‘opengemaakt’ zodat er licht en lucht het gebouw binnenkomt. Op centrale plekken op de verdieping komen Breakouts: ruimten voor ontmoeting en contact. Hier pakken we uit met stevig kleurgebruik en uitgesproken meubilair. Aan het einde van de twee vleugels openen we de kantoorruimte. Hier kunnen de werknemers in een open setting werken. In deze open ruimtes is akoestiek een belangrijk aandachtspunt. De medewerkers waren gewend alleen in een kantoor te zitten en moeten nu deels in een open setting gaan werken (work place innovation) en met 2 mensen een kantoorkamer delen. De bureau’s zijn voorzien van akoestische wandjes. Daarnaast zijn de scrumboarden voorzien van akoestisch materiaal. Deze borden fungeren ook als akoestische paneel.  Boven de informele overlegplekken hangen akoestische lampen en rondom deze tafels is ook vitrage gehangen. De medewerkers kunnen naar wens meer en minder privacy creëren.

De binnenwanden bestonden uit diverse typen puien: gesloten, volledig open en half gesloten met borstweringen. Op een aantal plaatsen waar zichtlijnen door het gebouw lopen, hebben we gezorgd voor maximale transparantie en uitzicht naar buiten. Op een aantal beeldbepalende plekken zorgen we voor maximaal licht en lucht door dichte puien te verwijderen. Door folies en behang te gebruiken leggen we accenten op de plekkenwaar dit maximaal tot zijn recht komt. Door het beperkte budget hebben we kritisch gekeken waar welke middelen het maximaal effect zouden hebben. De witte folies zorgen voor rust en licht. De kleuraccenten in de folies en in het behang zetten toon en geven sfeer. Als thema gebruiken we silhouetten van personen. De prints verbeelden contact, samenwerking en synergie. Drie activiteiten die een onverwachte, maar zeer welkom cadeau zijn en die door de nieuwe huisvesting worden gestimuleerd!

Projectdata:
Ik heb dit ontwerp gemaakt tijdens mijn dienstverband bij Inbo

Fotografie door Visus Fotografie
Opdrachtgever: Brink Group (i.o.v. Philips Real Estate) 
Omvang: 6.660 m2 BVO
Opening: 15 juni 2013

Waarom ben jij gevraagd om een ontwerp te maken voor de nieuwe huisvesting van IP&S?
De vraag die Bert van Breugel (projectarchitect Inbo) en ik als eerste gesteld kregen, was: ‘Hoe kunnen de twee sombere werkverdiepingen van IP&S in HTC5 aangepast worden, zodat de kantoorruimte aansluit bij het karakter van IP&S als werkgever: dynamisch en professioneel en zodat er weer een frisse en lichte werkruimte met hoge verblijfskwaliteit ontstaat?’ Het management van IP&S was bezorgd dat hun huidige en nieuwe werknemers niet geïnspireerd werden door het enigszins  donkere en sombere gebouw HTC5. In de loop der jaren waren hier de verdiepingen dichtgeslibd met diverse kantoren, testlabs en ander soortige ruimtes. Ook de donkere tapijttegel met een blokpatroon zorgde voor een gedateerde uitstraling. 

Hoe kan het dat bij aanvang van je opdracht planning en budget al uit de hand liepen?
In alle verhuisbewegingen was Philips Real Estate ervan uit gegaan dat al het meubilair en spullen van IP&S uit HTC44 zo opgepakt en naar HTC5 verhuisd konden worden. Er was rekening gehouden met een minimaal budget. HTC5 is echter een ander type gebouw dan HTC44. Door andere stramien en een andere opzet is het niet mogelijk de kantoorinrichting zomaar één op één over te zetten. Door dit te verbeelden en de kansen van het geboouw te laten zien, is er besloten meer budget vrij te maken. Door verbeeldingen te maken en een gedegen budgetraming (door Brink aangevuld met onze ervaringsgetallen) is het budget is uiteindelijk verruimd. Door een aantal bewuste keuzes te maken, hebben we de nieuwe huisvesting binnen dit budget gerealiseerd. 

Hoe ben je te werk gegaan? Welke keuzes heb je gemaakt?
De zwarte vloertegels in de gangen zijn verwijderd. Het dambordpatroon van de lichte beige gestreepte vloertegels (in de kantoren) is gereinigd. Een groot deel van de lichtbeige vloertegels in de gangen is hergebruikt en in een tegelpatroon gelegd. Er was niet genoeg licht tapijt aanwezig voor beide verdiepingen. Op de plekken waar we nieuw tapijt hebben toegepast, hebben we gekozen we voor een stevige kleur. Op de vierde verdieping is dat paars en op de vijfde verdieping blauw. Deze nieuwe vloerafwerking is een range van verschillende kwaliteiten binnen één kleurrange van Toucan-T. Diverse patronen en hoogtes worden gecombineerd. Dit geeft verschil in ervaring en daardoor variatie in sfeer.

De binnenwanden bestonden uit diverse typen puien: gesloten, volledig open en half gesloten met borstweringen. Door het beperkte budget konden we niet alle puien aanpassen. Op een aantal plaatsen waar zichtlijnen door het gebouw lopen, hebben we gezorgd voor maximale transparantie en uitzicht naar buiten. Op een aantal beeldbepalende plekken zorgen we voor maximaal licht en lucht door dichte puien te verwijderen. Op deze plekken, centraal op de verdieping, hebben we Breakouts geplaatst: ruimtes voor ontmoeting en contact. Aan het einde van de twee vleugels openen we de kantoorruimte zodat de werknemers hier in een open setting kunnen werken.

Door folies en behang te gebruiken leggen we accenten op de plekkenwaar dit maximaal tot zijn recht komt. Door het beperkte budget heb ik kritisch gekeken waar welke middelen het maximaal effect zouden hebben. Witte folies zorgen voor rust en licht. De kleuraccenten in de folies en in het behang zetten toon en geven sfeer.

Is het meubilair volledig vernieuwd?
Nee, het bestaande meubilair is ingepast en aangevuld met meubilair van andere afdelingen. Soms leidde dit tot nieuwe keuzes, zoals bijvoorbeeld de inrichting van de gesloten kantoren. In HTC44 hadden alle IP Counsels een eigen kantoorruimte. Daarin stond een royaal bureau van 2,4 x 1 m. In de kantoorruimtes van HTC5 past dit niet. Om de tweepersoonskamers volgens de NEN in te kunnen richten, heb ik besloten om hier een bureau van 2,4 x 1 m. te combineren met een 2,4 x 0,8 m. bureau.

Op een aantal plekken is nieuw meubilair aangeschaft. Dit zijn met name de Breakouts en de akoestische buffers in de open ruimte. Op deze plekken is sprake van veel contact en interactie. Ik heb meubilair van De Vorm voorgesteld. Dit merk sprak direct aan omdat hun ontwerpfilosofie verder gaat dan alleen een mooie stoel of bank. In hun ontwerpen staan comfort, kwaliteit en duurzaamheid altijd centraal. Met name het duurzame aspect en de visie op een zo laag mogelijke milieubelasting tijdens het productie en logistieke proces, spreekt de gebruiker aan.

Was de krappe planning haalbaar?
Nee, de oorspronkelijke planning was verhuizen uit HTC44 voor 1 maart 2013. Maar dit was zeer ambitieus. Doordat uiteindelijk ook de uitvoeringsplannen voor HTC44 waren vertraagd, was het mogelijk om de verhuizing van IP&S twee weken uit te stellen. Deze deadline is, m.u.v. het losse meubilair, gehaald.

Heeft deze krappe planning nog invloed op jouw ontwerptraject gehad?
In zoverre dat er veel beslissingen ter plekke zijn genomen. Op zich werkt dit ook prettig, omdat je dan de uiteindelijke situatie het beste kunt inschatten. Aan de hand van snelle photoshopimpressies kon ik makkelijk inzichtelijk maken welk effect de ontwerpkeuzes hadden.

Hoe verliep in het ontwerpproces het contact met de gebruikers?
IP&S heeft één van zijn werknemers vrij gemaakt om gedurende een jaar het verhuistraject te begeleiden. IP&S heeft 250 medewerkers in Nederland (wereldwijd 400) en is een zeer belangrijk onderdeel van Philips. Het was dus van belang dat de verhuizing vlotjes en succesvol zou verlopen. De projectleider had zeer korte lijnen met de directeur en het management. Daardoor is het gelukt om het proces snel op te starten. Eind september zijn we begonnen met het ontwerp en vanaf oktober hebben we wekelijks overleg gevoerd met de gebouwbeheerder om alle aspecten duidelijk op papier te krijgen. Toen het Definitief Ontwerp gereed was, hebben we dit inclusief een gespecificeerd raming gepresenteerd in het Steering Committee. Na goedkeuring kon de bouw starten. Ook tijdens de uitvoeringsfase zijn we wekelijks bij elkaar gekomen om alle lopende zaken te bespreken. Tijdens de laatste week voor de oplevering en tijdens de inhuizing was ik om de dag op de bouw om zaken te bespreken en eventueel bij te sturen. Het hele proces is succesvol verlopen, mede door betrokkenheid van de gebruikers en het open en intensieve contact onderling.

Wat betekent dit voor de ruimtes die je hebt ontworpen?
De oorspronkelijke opzet van HTC5 had in de middenzone grote vergader- en labruimtes. Aan de gevelzone bevonden zich veel gesloten kantoorruimtes. Ik heb ervoor gekozen om aan de koppen van de vleugels open ruimtes te ontwerpen. Hier hebben de ondersteunende diensten (zoals ICT, Finance, Pattent Administration, Business Intelligence, etc) hun werkplek gekregen in een open werkplekkenconcept. De IP Councels werkten voorheen alleen in een kantoorruimte. Zij moeten nu een kantoorruimte delen met een collega. Hier moest men aanvankelijk aan wennen. We hebben twee grote bestaande vergaderruimtes daarom opgesplitst om hier een maximaal aantal kleinere overleg- en concentratie/belruimtes te creëren. Verder hebben we voldoende vergaderfaciliteiten voor grotere groepen en videoconferencing in het gebouw voorzien. Al deze ruimtes voldoen aan de eisen van data, elektra, verlichting, sfeer en meubilair. 

In de open ruimtes is akoestiek een belangrijk aandachtspunt. De medewerkers waren gewend alleen in een kantoor te zitten en moeten nu in een open setting gaan werken. Alle bureaus hebben akoestische wandjes. Daarnaast zijn de scrumboarden voorzien van akoestisch materiaal. Deze borden fungeren ook als akoestische paneel. Als laatste worden er ben de informele overlegplekken akoestische lampen gehangen. Rondom deze tafels is ook vitrage gehangen, zodat de medewerkers iets meer privacy kunnen creëren als ze dit willen.

Wat zijn speciale plekken in het gebouw geworden?
De Breakoutruimtes zijn de plekken waar de medewerkers elkaar tegen komen. Hier kunnen ze koffie halen en eventueel lunchen, maar ook informeel overleggen. Ik heb hier gekozen voor een diversiteit aan meubilair: laag zitten, hoog zitten, actief zitten en lounge zitten. De glazen pui van vloer tot plafond zorgt voor een mooi uitzicht op het hart van de Campus aan de ene zijde en een wijds uitzicht over de Plas, de snelweg en het Leenderbos aan de andere zijde.

De Boardroom is een bijzondere vergaderruimte geworden. In deze ruimte kan traditioneel vergaderd worden rondom een grote vergadertafel. Een Videowall aan de muur voorziet de vergadering of presentatie van beeld. Daarnaast worden er ook standup meetings gehouden. Hiervoor zijn moderne statafels van Moooi en scrumboarden met een specifieke print voorzien. De ruimte is volledig inpandig. Daarom heb ik gekozen voor lichtzilveren en witte afwerking. Met Philips Lighting hebben we het verlichtingsplan ontwikkeld. Er kunnen verschillende verlichtingsscènes worden gecreëerd: voor presentaties, concentratie, overleg of brainstorm. Speciale koofverlichting verlicht de achterwand. Deze is voorzien van een vinyl behang met een blokjesstructuur. Op de glazen puien hebben we witte semitransparante folie met silhouetten van personen laten plakken. De aanvullende vitrage kan de vergaderruimte helemaal afsluiten, zodra er vertrouwelijke vergaderingen worden gehouden. De Foyer is de ruimte waar het bezoek kan wachten voordat ze de Boardroom ingaan. Deze ruimte is op dezelfde manier afgewerkt: licht en wit met een paar paarse accenten, met name in het meubilair. De aansluitende kamers van de directie zijn hierin meegenomen.

In nauw overleg met de gebruikers hebben we kunst en planten uitgezocht. Dit maakt de ruimtes af en geeft de ruimtes een unieke sfeer.

Welke onderdeel van jouw ontwerp maakt echt impact op de inrichting, meer zelfs dan je van te voren had bedacht?
Toen ik in september 2012 voor het eerst op de verdiepingen rondliep, zag ik een sombere en grijze omgeving. De grijze borstweringen in het binnengebied domineerden het beeld. In het ontwerp hebben we er alles aan gedaan om licht en lucht, frisheid en lichtheid in het ontwerp te brengen. Dit is gelukt! Wat ik het meest indrukwekkend vind zijn de witte folies op de binnenpuien met de borstweringen. Ik had dit wel gehoopt, maar dat het zo zou uitpakken, is boven verwachting. De folies brengen rust in het beeld. Het wit zorgt voor de fris- en lichtheid. De gekleurde accenten zorgen voor sfeer en herkenbaarheid. De inrichting nodigt uit tot contact tussen de medewerkers en stimuleert ook informeel contact op een professionele manier. Dit is bereikt door een aantal eenvoudige, maar consequente ingrepen: licht, lucht en kleur.