Uitbreiding gemeentehuis Veenendaal

  • V’daal_gemeentehuis_SB_info expo 2
  • INBO Gemeentehuis Veendendaal
  • INBO Gemeentehuis Veendendaal
  • V’daal_gemeentehuis_SB_het nieuwe werken1
  • V’daal_gemeentehuis_SB_concentratieruimtes
  • V’daal_gemeentehuis_SB_projectkamer
  • V’daal_gemeentehuis_SB_het nieuwe werken 2
  • INBO Gemeentehuis Veendendaal
  • INBO Gemeentehuis Veendendaal
  • Veenendaal_uitbreiding gemeentehuis_SB
  • INBO Gemeentehuis Veendendaal
  • V’daal_gemeentehuis_SB_detail2
  • INBO Gemeentehuis Veendendaal
  • INBO Gemeentehuis Veendendaal
  • INBO Gemeentehuis Veendendaal
  • INBO Gemeentehuis Veendendaal
  • V’daal_gemeentehuis_SB_ontvangst
  • V’daal_gemeentehuis_SB_publieksbalies
  • V’daal_gemeentehuis_SB_detail1
  • V’daal_gemeentehuis_SB_info expo1

In het interieurontwerp voor de uitbreiding van het gemeentehuis in Veenendaal is rekening gehouden met de interactie tussen interieur en gebouw, waarbij rust, eenvoud en strakke belijningen centraal staan. Contact, interactie en samenwerking maken integraal deel uit van dit concept.

Door een meer flexibele manier van werken ontstaan mogelijkheden om de werkplek een nieuwe dimensie mee te geven. Een open kantoorconcept met andersoortige ruimtes als concentratieplekken, ‘quick-seats’, ‘brainboxen’, en ‘lounge’ overlegplekken. Werknemers hebben geen vaste plek meer, maar worden uitgedaagd om meer mét elkaar te werken. Geen gangen, afgesloten ruimtes en ieder een eigen werkplek, maar over een meer diffuse inrichting van de kantoorruimte.

Herkenbaarheid en daarmee routing en oriëntatie is een belangrijk aspect in het interieurontwerp. We hebben sommige wanden in de afwerking daarom een bepaalde kleur of behang gegeven. In de gangzone ligt op een subtiele manier een ander tapijt. Deze zorgt er voor dat men onbewust deze zone gebruikt als verkeersroute. Het bestaande meubilair wordt in de nieuwbouw gebruikt.

Projectdata:
Ik heb dit ontwerp gemaakt tijdens mijn dienstverband bij Inbo.
Fotografie door Stefan Koopmans en Susan Bouwers.
Opdrachtgever: Gemeente Veenendaal
Omvang:6.600 m² BVO nieuwbouw, ca. 2.300 m² aanheling/renovatie
Opgeleverd: april 2011

Kon je gelijk beginnen met het interieurontwerp van de nieuwbouw?
Ik ben in een erg vroeg stadium begonnen aan het interieurontwerp. Het casco gebouw was nog niet in uitvoering. Daardoor was het eenvoudig om bouwkundige consequenties van keuzes in het interieur nog mee te nemen. Het ontwerp is uitgewerkt in een afgeslankte bouwteamconstructie. De aannemer Afbouw en Interieurelementen zat na het Voorlopig Ontwerp aan tafel. Het taakstellend budget was van tevoren bekend en alle partijen hebben ervoor gezorgd dat dat dit budget niet overschreden is. Ook de planning is geen struikelblok geweest.

Het Nieuwe Werken, hoe heb je dit concept vormgegeven in je ontwerp?
Voor onze opdrachtgever duidelijk wat dit werkplekkenconcept zou moeten inhouden. Daarnaast was hij realistisch genoeg om te beseffen dat een gemeente die zes maanden daarvoor nog met een kloksysteem werkte, niet direct geheel flexibel en open kon gaan werken. Zoiets moet de tijd krijgen en de werknemers moeten dit concept gaan omarmen.

Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een ‘nieuw’ activiteitengericht kantoorconcept. Geen gangen en afgesloten ruimtes, maar een meer diffuse inrichting van de kantoorruimte. Werknemers hebben geen vaste plek meer. Ze werken in domeinen en worden uitgedaagd om meer mét elkaar te werken. Contact, interactie en samenwerking maken integraal deel uit van het concept. Door een meer flexibele manier van werken ontstaan mogelijkheden om de werkplek een nieuwe dimensie mee te geven. De 170 werkplekken worden ingericht met bestaand meubilair.
We hebben een open kantoorconcept ontworpen met concentratieplekken, belcellen, open en gesloten overlegplekken en ‘lounge’ overlegplekken. In het hart van de verdieping staat de Trommel, een ronde half open box met een bartafel en krukken erom heen.

Op de foto’s zijn veel natuurlijke materialen te zien. Het meubilair springt eruit door zijn kleurstelling. Wat is de achterliggende gedachte hierbij?
Het casco-ontwerp heeft een grote hoeveelheid materialen in zich. De sfeer van het atrium werd hierdoor bepaald. Ik heb ervoor gekozen om hierop verder te gaan en alles wat vast was hier op te laten aansluiten. Met name de balies vormen een geheel met de rest, omdat deze ook in iroko zijn uitgevoerd. Ook het klantcontactcentrum is in hout (iroko) uitgevoerd. Doordat de natuurstenen vloer zich omzet in het front van de balies vormen de balies één geheel met het atrium. Verder heb ik ervoor gekozen om alles licht en fris te houden. Het meubilair mocht wel knallen: ik heb voor de stoffering dan ook gekozen voor een combinatie van het Veense blauw met als contrast rood en oranje. De bank in de lounge en de stoelen en kussens in de info/expo hoek geven hierdoor sfeer aan het atrium.

Ik heb verschillende texturen in de vloerafwerking gebruikt om de ruimtes nader te definiëren. De basis vloerbedekking is een tapijttegel. De verkeerszone en de overlegplekken hebben een ander patroon dan de basis. Hoogpolig tapijt zorgt voor accenten, bijvoorbeeld ter plaatse van de loungeplekken en in de trouwzaal. Op de wanden kies ik op bepaalde plekken voor meer en minder textuur. Het behang geeft sfeer aan de ruimte en creëert een plek. In de elf vergaderruimtes in het vergadercentrum heb ik een stevige geabstraheerde print gekozen. Hier heb ik foto’s gebruikt van voormalige werknemers van de gemeente. Dit sluit aan op de prints op de loopbrug in de entreehal, waarop de diverse gemeentehuizen van Veenendaal zijn verbeeld.

Je gebruikt foto’s van de gemeente om een stukje historie te laten zien. Zijn er nog andere specifieke elementen voor de nieuwbouw ingepast?
De gemeente wilde de ‘percentage kunstregeling’ inzetten om iets toe te voegen aan het gemeentehuis. Ik heb de gemeente geadviseerd tijdens de selectie van de kunstenaar. De keuze is uiteindelijk gevallen op een kunstwerk van Michiel Kluiters. Hij heeft een bijzondere klok ontworpen op de verplaatste, bestaande klokkentoren. De wijzers van de klok zijn voorzien van camera’s. De cijfers zijn op de camera’s gericht. Op de toren staat ook een camera die gedurende de dag 360 graden draait en de omgeving filmt. Binnen in de lounge bevinden zich drie beeldschermen opgenomen in drie bouwkundige penanten. Eén scherm geeft de tijd weer, een tweede scherm geeft weer de positie van de camera op de toren en het derde scherm laat beelden zien die ingezonden zijn door de inwoners van Veenendaal. Het plaatsen van de schermen in de lounge betekende wel aanpassing van het ontwerp, zowel wat betreft de detaillering en wandafwerking, als het koffiemeubel en de inrichting van de lounge.

Heb je ook nog iets aan het bestaande gebouw gedaan?
In principe omvatte de opdracht alleen het interieur van de nieuwbouw. Gedurende het traject hebben we in het bestaande gebouw op de derde verdieping echter ook het bedrijfsrestaurant gerenoveerd en op de tweede verdieping is de bestuursvleugel geheel vernieuwd. Beide ingrepen waren nodig om aan te sluiten bij het nieuwe gebouw. De kantoorruimtes en de raadszaal in de bestaande bouw is gebleven zoals deze was. Momenteel wordt hier stapsgewijs ook Het Nieuwe Werken ingevoerd.

Wat vind jij een bijzondere plek in het ontwerp?
Dat zijn er meerdere!

De huidige bibliotheekruimte was een cadeautje in het casco-ontwerp. Deze ruimte was bestempeld als opslag, omdat het niet aan de bouwbesluit- en arbo-eisen voor een werkruimte voldeed. Maar de ruimte ligt prachtig centraal op de werkverdieping met zicht op de trouwzaal. Een daklicht zorgt voor mooi strijklicht en een vide maakt de verbinding naar de eerste verdieping. Door hier de bibliotheek te plaatsen krijgt de ruimte een hoge meerwaarde in het gebouw: inpandig maar rijk aan licht en doorzicht. De bibliotheek is uitgevoerd als maatwerk. De zitjes vormen onverwacht een extra, zeer geliefde plek voor informeel overleg.
Een andere ruimte waar ik vrolijk van word, is de info/expo ruimte. Dit is een sfeervolle, warme ruimte aan de grote, lichte centrale hal. Hier is het prettig toeven om een krantje te lezen of gemeentelijke informatie tot je te nemen. De lange leestafel en de bloemstukken zorgen voor een luchtige, huiselijke sfeer.
En dan is er ook nog de trouwzaal. De vorm alleen al is indrukwekkend. Hoog, ruim en met verassende doorkijken. Deze ruimte heb ik bekleed met een wit vinylbehang. Er heerst een serene rust. Het tapijt is zacht en hoogpolig. De lichte vitrage zorgt voor privacy indien nodig. Blauwe stoelen en een fuchia roze bankje geven kleur en sfeer aan de ruimte. De Marset Discocó lampen aan het plafond zorgen voor vrolijkheid en luchtigheid; iets wat past bij een trouwerij. De aaneenschakeling van deze ruimtes in dit vernieuwde gemeentehuis maakt het tot een uitnodigend, open en duurzaam gebouw, een gemeentehuis dat klaar is voor de toekomst!