Blog

Bliksemstage

Webdesigner’ en ‘Interieurarchitect’ in één dag.
20141009 Bliksemstage - 02Op donderdag 9 oktober jl. ontving Founded By All een aantal leerlingen voor een Bliksemstage. 
‘Heb jij een website gemaakt die wij kennen?’ en ‘Wat is het moeilijkste ontwerp dat jij ooit gemaakt hebt?’ zijn twee van de vragen die gesteld werden tijdens de bliksemstage die wij organiseerde voor een groep van 10 kinderen uit groep 7. Vragen waar je echt even over moest nadenken. Vragen waar je in je dagelijkse werk niet zo maar mee te maken krijgt. Maar wel vragen die de essentie raken van waar je mee bezig wilt zijn. Geef daar maar eens een begrijpelijk antwoord op …. Deze vragen en de gesprekken die erop volgde, maakte het geven van de bliksemstage voornamelijk erg leuk en inspirerend!

Maatschappelijk Ondernemen
20141009 Bliksemstage - 06Naar aanleiding van onze aanwezigheid op het Maatschappelijk Diner heeft Founded By All zich opgegeven twee bliksemstages te geven. Ralf Fleuren had het contact met de organisatie en zorgde ervoor dat de ochtend vlekkeloos verliep. Als een echte host begeleide hij de kinderen en stelde vragen en zorgde ervoor dat zij en hun begeleiders zich thuis voelden. De kinderen vertelden eerst wat zij later graag wilden worden. Dit ging van blindengeleidehondtrainer, naar profvoetballer, naar zakenvrouw tot aan uitvinder. Kortom, de meest uiteenlopende beroepen kwamen voorbij. 20141009 Bliksemstage - 10

Gerben Stiphout en Judith Muijtjens vertelden kort over hun werk (webdesigner en interieurarchitect) en de kinderen mochten vragen stellen die zij zelf hadden voorbereid. Daarna hebben we twee workshops gegeven waarin de kinderen of een webpagina ontwierpen of een interieur voor een slaapkamer. 

Ontwerp de homepage voor voetbalclub PSV
20141009 Bliksemstage - 21De dolenthousiaste kinderen kwamen een kijkje nemen op onze werkplekken en ze waren onder de indruk! ‘Waarom hangt hier een schommel?’ was de eerste vraag. Deze vraag was door Gerben eenvoudig te beantwoorden. Door te schommelen krijg je creatieve inzichten. Een aantal leerlingen gingen direct schommelen om de creatieve werking te ervaren. Daarna werd het tijd om te starten met de opdrachten.20141009 Bliksemstage - 29

 

 De kinderen die zich hadden opgegeven voor het ontwerpen van een website waren heel benieuwd hoe dit te werk ging. We gingen creatief aan de slag met potloden, stiften, krantenknipsels in allerlei kleuren. En niet te vergeten knipsels met daarin het logo van PSV. Als voorbereiding kreeg iedereen een groot vel papier met daarop genoeg ruimte om een website op te tekenen. Welke elementen zitten eigenlijk in een website? Waarom staat een logo altijd linksboven in de hoek? Verder werden er ook hele gave functionaliteiten bedacht en uitgewerkt. Een van de kinderen kwam met het hele gave idee om een blokje te maken waarin je rechtstreeks een vraag kan stellen aan een speler van PSV. Wat waren deze kinderen trots op het eindresultaat!

Ontwerp het interieur van een (slaap)kamer
20141009 Bliksemstage - 25Tijdens de workshop van Judith kwamen verschillende thema’s aan bod die in de praktijk ook vaak spelen. Hoe kom je de ruimte binnen, waar komt het daglicht vandaan, het past niet: hoe los ik dit op, ontwerp voor iemand anders: wat vindt deze persoon leuk? De kids hadden voldoende oplossingen: bijvoorbeeld het plaatsen van hoogslaper, het uitbouwen van de kamers (maar hoe motiveer je de extra kosten?). Eén jongen ontwierp een kamer voor zijn moeder, met een mooie print aan de wand en een luxe bed (met tv). Uiteindelijk was iedereen zo geconcentreerd aan het werk dat we ons moesten haasten voor de gezamenlijke presentaties.

 

Een officieel diploma
20141009 Bliksemstage - 53Na afloop van de workshops zijn alle ontwerpen geëvalueerd. De scholieren hebben ieder iets verteld bij hun ontwerp. Alle ontwerpen waren zo fris en uniek dat iedere scholier trots naar huis ging met het diploma ‘interieurontwerper-in-1-dag’ of ‘webdesigner-in-1-dag’.

In een evaluatie door de kinderen kregen wij oa. de volgende reacties ‘Het leukste tijdens de Bliksemstage vond ik dat ik coole dingen mocht uitproberen’ en ‘Mijn tip is: het mag langer duren’. Voor ons was het een ochtend vol verrassingen: de gesprekken, de verhalen en de vragen van de scholieren. Voldoende inspiratie om ons nog een keer te verdiepen in ons eigen vakgebied.

in samenwerking met Gerben Stiphout (Danzoo) en Ralf Fleuren (Fleuren Marketing), namens Founded by All

This Post Has 0 Comments

Leave A Reply