Tilburg University in MindLabs

Een deel van het departement Cognitive Science and Artificial Intelligence van Tilburg School of Humanities and Digital Science verhuist eind 2022 naar het gebouw MindLabs aan de Spoorzone. Daar zullen zij hun plekken vinden tussen de diverse andere (onderwijs)gebruikers. Op de begane grond zijn 4 labruimtes gefaciliteerd. Op de 1e verdieping vinden we 3 collegezalen en de werkomgeving voor de medewerkers.

Dit biedt voor Tilburg University de aanleiding om goed na te denken over hoe zij in de toekomst zullen gaan werken.

Co-creatie in het Voorlopig Ontwerp
De nieuwe werkomgeving zal zich vooral richten op innovatie, inspiratie, samenwerken en daarbij ook rust. Het ontwerp van deze nieuwe inrichting kan ook de transitie naar een andere manier van werken versterken. Ook daarom zijn tijdens het ontwerpproces de medewerkers betrokken in verschillende Klankbordsessies.

Modern onderwijs en modern werkgeverschap
Er zijn diverse ruimtes ontstaan waarin het onderwijs op een nieuwe, moderne manier plaats kan vinden. Naast de traditionele collegezalen kan er ook in Hybride ruimtes in kleinere setting les worden gegeven (gepland of ongepland). Deze ruimtes kunnen ook door de werknemers gebruikt worden. Deze werknemers komen vooral nog naar dit kantoor voor de ontmoetingen en het samenwerken met collega’s. Of natuurlijk voor de vele experimenten die in de Labs op de begane grond plaats vinden.

Uitwerking
De casco bouw van Mindlabs (naar ontwerp van Ector Hoogstad architecten) wordt op dit moment gerealiseerd. Het Definitief Ontwerp van het interieur van de ruimtes van Tilburg University is afgerond en zal in het najaar 2022 uitgevoerd worden.


Rondgang door de ruimtes van Tilburg School of Humanities and Digital Science
Het gebouw MindLabs is ontworpen door Ector Hoogstad architecten. De basis is neutraal grijs met hier en daar oranje/rode accenten en gebruik van eikenhout. De gang die de werkomgeving ontsluit heeft deze neutrale basis. Als je de werkomgeving nadert dan wordt de signing op de wand al direct zichtbaar. Je nieuwsgierigheid wordt geprikkeld en je wilt graag verder kijken wat daar gebeurt!

Je komt direct binnen in een moderne onderwijsomgeving! Voor je is een ruimte – de Hybrid Space –  waar aan studenten (maar natuurlijk ook met collega’s onderling) een lesmoment of brainstorm/presentatiesessie kan worden gegeven. Door het logo op de wand is direct duidelijk bij welke School we zijn. Rechts vinden we een facilitaire kast met lockers en garderobe. In de gangzone is de bruisende open werkomgeving voelbaar. We lopen snel door naar deze Buzz space.

Buzz Space
Deze ruimte is een wereld op zich. Er is een variatie aan werkplekken te vinden, voor ieder walt wils! Je kunt samen met een team landen aan de projecttafel, de workbench. Of je gaat toch aan de wat meer traditionele werkplekken zitten. Voor een online meeting reserveer je 1 van de gesloten éénpersoons ruimtes. Achterin vinden we ook een kleine technische werkplaats waar gewerkt kan worden aan bijvoorbeeld de robots of andere tools die gebruikt worden bij de experimenten in het lab.

In het hart van de ruimte vinden we een grote lounge met divers meubilair: hoge krukken aan een bar, een bank met een hoge rug, poefs en een schommelstoel. De scheiding met de werkplekken wordt gemaakt door middel van een grote planten wand of een akoestische roomdivider met whiteboard.

Hybrid Space
Terug naar de Hybrid Space. Deze ruimte is multifunctioneel. Er kunnen onderwijsmomenten (gepland of ongepland) gehouden worden met studenten. Maar de ruimte kan ook gebruikt worden door de werknemers van de Tilburg University, bijvoorbeeld voor een brainstormsessie, een presentatie of een stand up meeting. De tribune aan de wand zorgt voor efficiënte zitruimte en laat voldoende ruimte over voor bijvoorbeeld experimenten. En waarschijnlijk zijn er nog veel meer werkvormen denkbaar in deze Hybrid Space.

Meeting Space
De naastgelegen Meeting Space is een meer traditionele vergaderruimte. Deze is ingericht om met 8 -12 personen te kunnen vergaderen.

Project Space
De ruimte in de hoek van de vleugel is een bijzondere werkruimte: de Project Space. Hier kunnen medewerkers in verschillende samenstellingen met elkaar werken. Dit kan op een traditionele manier, maar kan ook op een andere meer Hybride of flexibele manier. De tafels staan op wielen. Er staat divers meubilair. Op 1 wand hangt een groot scherm en een whiteboard. Kortom: een ruimte die uitnodigt voor samenwerken en onderlinge inspiratie!

Focus Space
Aan het einde van de vleugel vinden we de wat meer traditionele werkvormen: focus en concentratie. De ruimtes zijn hiervoor ingericht. Daarbij zullen er onderling afspraken moeten worden gemaakt over waar wel en niet gebeld/overlegd mag worden.

Kortom, een bijzonder prettige en moderne onderwijs- en werkomgeving voor de medewerkers en studenten van de Tilburg University!

Projectdata: 
Opdrachtgever: Tilburg University
Functie: 4 lab ruimtes, 3 collegezalen, werkomgeving met een activiteit gericht werkplekkenconcept
Omvang: 800 m² FNO
Status: definitief ontwerp
Credits 3D visuals: Diane interieurontwerp

Scroll naar boven