Blog

Wat een geluk om te ondernemen!

Mijn tweede jaar als ondernemer…
Een ander jaar dan het eerste jaar en wederom een jaar vol nieuwe en soms heftige ervaringen!

Hard werken op mijn eigen manier

Vorig jaar ging eigenlijk alles van het zogenaamde ‘leien dakje’. Opdrachten kwamen binnen, werden ontworpen, gerealiseerd en opgeleverd. En dat ging eigenlijk maar door. Heel prettig en ook heel vertrouwd. Ja, het ondernemerschap, dat was wel even wennen. Maar eigenlijk was dat juist wel leuk. Niemand die mij vertelde dat ‘de uren op waren’, niemand die riep ‘vrije middag?’ als ik een uurtje eerder naar huis ging. Het was hard werken, maar wel op mijn manier en in mijn tijd en op mijn eigen verantwoordelijkheid.

Zo vroeg iemand laatst voor de gein ‘wat is jouw favoriete overwerk diner?’ Na lang nadenken was mijn conclusie: ‘die heb ik niet (meer)’. Ik werk namelijk niet meer ‘over’. Ik werk als het nodig is, als ik het wil. Dus niet precies tussen half 9 en 5, soms begin ik wat eerder en soms stop ik wat later en andersom. Dan werk ik 5, 8 of 10 uur op een dag. Ik heb ontzettend leuke opdrachten waar ik graag aan werk. Ontzettend leuke collega’s bij Founded by All waar ik graag ben. Maar ook een ontzettend leuk huis, partner, kinderen, familie en vrienden waar ik ook graag tijd mee doorbreng. Ik vind het heerlijk om mijn tijd zelf in te kunnen delen en meer dan voldoende uitdaging en ambitie te vinden in een volledige baan!

Gisteren was ik bij een lezing over hoe we in de toekomst organisaties moeten gaan organiseren. De spreker pleitte voor meer productiviteit (lees: meer product in minder uren) waardoor er tijd overblijft voor andere belangrijke zaken, privé (vrijwilligerswerk, mantelzorg) en werkgerelateerd (ontwikkeling, verdieping) [meer info: Prikkelsessie bij Founded by All door Paul Bessems]. Een verduurzaming van mijn eigen leven en van mijn eigen onderneming. Helemaal waar! Dit vormt de basis van mijn plezier in zelf ondernemen. 

Aanbestedingen

Een lastigste ervaring dit tweede ondernemersjaar was het meedoen aan (weliswaar onderhandse) aanbestedingen. Al heb je nog zo bewezen dat je het kunt en zijn de opdrachtgevers uitermate tevreden en gunnen ze je zo de vervolgopdracht, dan nog word je afgewezen omdat iemand net even de betere toon te pakken had dan ik. De discussies rondom (Europees) aanbesteden en dan met name de enorme geld- en energieverspilling voer ik al jaren – ook tijdens mijn loondienst bij Inbo – en nu zit ik er met mijn eigen bureau weer midden in. Als je maar alleen bent, dan is een maand tijd investeren in een aanbesteding zeer kostbare tijd …

Afgewezen worden is voor niemand prettig, zeker als je zelf (samen met de toekomstige gebruikers) ervan overtuigd bent dat je de beste bent voor de klus …. Wat leer je dan? Hoe ‘vind je jezelf weer opnieuw uit’? En hoe houd je de moed erin? 
Gelukkig zijn er dan weer nieuwe opdrachtgevers die voor mij kiezen, omdat we een prettig en goed gesprek heb over ontwerpideeën. Geen selecties, maar gewoon het gevoel dat het goed is en de ervaring bewijst dat ik het kan. De ervaring die ik inmiddels heb opgebouwd en de projecten die ik heb ontworpen laten zien waar mijn capaciteiten liggen. Dus zo ging het in het voorjaar: op een Grieks eiland in de zon uithuilen en daarna weer opnieuw beginnen met een uitdagende klus bij het ROC Leeuwenborgh en nog een paar andere onderwijsinstellingen (waarover later dit jaar meer). Nieuwe uitdagingen en intensief contact met gebruikers; in co-creatie wordt het ontwerp uitgewerkt. Helemaal mijn ding!

Geluk

Ik kreeg dit jaar vaak de vraag ‘merk je er al iets van dat de economie weer aantrekt?’. Ik verkeer in de bijzonder gelukkige positie dat ik sinds de stap in het diepe en de keuze voor mijn eigen architectenbureau altijd volop werk heb gehad en weinig tot niets gemerkt heb van de crisis. Verschillende grote projecten zijn uitgevoerd naar grote tevredenheid van de opdrachtgever, gebruikers en mijzelf! De tegenslagen die ik heb gehad, waren te overzien. Daar heb ik van geleerd en daar ben ik sterker en bewuster door geworden. Het artikel dat ik onlangs voorbij zag komen ‘ZP’ers zijn gelukkiger’ heeft zeker betrekking op mijn ondernemerschap! Wat is het fijn om eigen baas te zijn! Wat een geluk dat ik deze keuzes kan maken in deze huidige tijd.

En dan kan ik nu alleen maar dromen over wat voor moois dit gaat brengen nu de crisis toch echt voorbij lijkt te zijn …

This Post Has 0 Comments

Leave A Reply