Visie op (interieur)ontwerp

De gebruiker centraal
In al mijn ontwerpen staat de gebruiker centraal, of dat nu de allerhoogste baas is in een organisatie of de ‘gewone werknemers’. Ik maak geen non-gebouw, geen non-sfeer, maar een interieur dat past bij de personen die de ruimte gebruiken. Ik verdiep mij daarom telkens weer in de cultuur van de mensen die een gebouw (gaan) gebruiken. Wat vinden zij belangrijk en wat is voor hen de ideale werk- en verblijfsomgeving, om zich er prettig te voelen?

Identiteit en diversiteit
Met mijn interieurontwerpen versterk ik de identiteit van de gebruikers. Tegelijkertijd moet deze identiteit diverse mensen verbinden, inspireren en uitnodigen tot nieuwe denkbeelden. Daarom wordt dit niet te letterlijk verbeeld. Iedere werk- en verblijfsomgeving is anders en uniek, zoals ook de gebruikers zijn.

Het nieuwe werken – op maat
De wereld om ons heen verandert. De standaard tweepersoons kantoorcellen voldoen niet meer aan ieders wens. De nieuwe werknemer wil plaats- en tijdonafhankelijk werken en wordt daarbij gefaciliteerd door ICT mogelijkheden. Maar niet voor iedereen is deze benadering prettig. In labgebouwen wil men niet te veel sjouwen met apparatuur. In ondersteunende functies, waar veel getelefoneerd wordt, is het prettig om een vaste plek te hebben. Flexibel werken moet dus geen doel op zich worden. Het moet daar ingezet worden waar het kan en waar het maximale uit het werkconcept en de gebruiker kan halen. Het Nieuwe Werken stimuleert overleg en nieuwe samenwerkingsverbanden.
Persoonlijk contact en tijdig samenkomen blijft dus een belangrijk thema in het ontwerpen van (werk)interieurs. In een inspirerende (werk)omgeving staat synergie en contact centraal. In mijn ontwerpen spelen deze plekken in het gebouw vaak een grote rol. Hier gebeurt het, hier ontstaat de lol.

Balans tussen kleur en materiaal – tot in detail
Afstemming en uitwerking tot in detail van kleur- en materiaalkeuzes versterkt een interieurconcept maximaal. Als het concept een bepaalde kleur of een thema inhoudt, komt dit bij voorkeur overal in terug; in de vloer- en wandafwerking, maar ook in de papierbakken, kapstokken en andere (praktische) accessoires in een ruimte. Dit heeft ook zijn weerslag op materiaalkeuzes en detailleringen. Bij alle keuzes wil ik de emoties van de mensen die in ruimte (gaan) verblijven op een positieve manier beïnvloeden.

Kleur- en materiaalgebruik afgestemd op de gebruikers
Kleur brengt sfeer, gevoel en emotie in een ruimte, of het nu veel verschillende kleuren zijn of diverse tinten van één enkele kleur. Mijn ontwerpen hebben allemaal kleur, soms alleen als verf op de wand of in het garen van het tapijt, maar soms ook in het materiaal, de houtsoort en de afwerking. Ik speel in op het gevoel dat ontstaat of zou moeten ontstaan bij de mensen die in de ruimte verblijven. Soms is dat door in een interieur veel hout en stucwerk te gebruiken, soms is dit door een diversiteit aan kleuren en stoffering toe te passen, soms zijn het veelkleurige prints op de wand, soms is het ook veel wit met maar een enkele accentkleur of -materiaal.

Haalbaarheid van mijn ontwerp is vanzelfsprekend
Een realistisch beeld van wat er binnen een gebouw of ruimte mogelijk is, is essentieel voor een haalbaar interieurontwerp. Een interieur moet daarom aansluiten op de aanwezige bouwkundige kaders, passen binnen het vooraf vastgesteld budget en realiseerbaar zijn binnen de afgesproken planning. Van het totaaloverzicht tot en met het kleinste detail kan ik mijn ideeën vormgeven en uitwerken zodat realisatie ook daadwerkelijk haalbaar is. Nauw overleg met mijn opdrachtgever, de (afbouw)aannemer, de maatwerkbouwer en de verwerkers van alle benodigde materialen is in mijn werkwijze verankerd.

Een dierbaar ontwerp is duurzaam
Een goed interieurontwerp is vanzelfsprekend duurzaam. Vaak betekent ‘duurzaam’ kiezen voor materialen en energie uit de directe omgeving. Maar wat een ontwerp ècht duurzaam maakt, is een passend ontwerp waar de gebruiker zich prettig en thuis bij voelt. Dan is het ontwerp dierbaar. En dierbaar betekent geliefd. Als iets geliefd is wil men er ook graag goed voor zorgen. Ik ben er daarom van overtuigd dat een ontwerp dat omarmd wordt door de gebruiker(s) een duurzaam ontwerp is.