Een nieuwe aula VISTA College Maastricht

Co-creatie

Het interieurontwerp voor de aula het ROC Leeuwenborg van de locatie Sibemaweg in Maastricht is (zoals ook het ontwerp van de aula in Sittard) tot stand gekomen door een intensieve samenwerking tussen studenten, docenten, medewerkers en ikzelf als architect. In de eerste fase, de Co-creatie fase, zijn de ontwerpthema’s en -ideeën besproken in verschillende sessies. Hieruit is een eerste schetsontwerp ontstaan. Dit schetsontwerp is breed bij het ROC gepresenteerd, in diverse sessies in de verschillende aula’s en bij het Directieberaad. Meer informatie inclusief een filmpje over dit traject is hier te lezen.

De belangrijkste uitgangspunten die hieruit komen zijn:
– Variatie en diversiteit in zitplekken;
– Moderne en frisse afwerking;
– Goede voorzieningen voor de student;
– Een ontspannen omgeving voor de  student;
– Verbinding tussen student, docent/medewerker en externen;
– Flexibiliteit in gebruik, beheer en onderhoud en daarmee een veilige en schone school.

Marktplein – diverse functie bij elkaar

De ruimte van de aula was vroeger een buitenruimte. In het verleden is het L vormige gebouw aangevuld met een ander L vormig gebouw. Zo ontstond er een binnenplaats. Deze binnenplaats is overkapt met een glazen dak. In de binnenplaats staat ook nog een relatief nieuw gebouw op kolommen. Dit zorgt voor een leuke sfeer in de ruimte. De aula wordt benaderd als een marktplein met verschillende functies, diverse sferen en gevarieerde werelden. De volgende sferen zijn terug te vinden in de aula:

Het terras bevindt zich het verhoogde deel van de aula. Hier is ruimte voor verschillende ronde tafels en picknicktafels. Het terras krijgt een echt buitengevoel met parasols en planten. De sfeer is luchtig en fris.

Elke marktplein heeft een plek om te spelen, te klimmen en te klauteren. Nu is dit hier niet direct aan de orde, maar de ruimte die de sfeer ‘playground’ meekrijgt, heeft wel een speels karakter. Er staan picknicktafels en tafelvoetbalspellen. In deze zone staan ook de treinbanken tegen de wand. Deze zijn bekleed met druk beprinte zitkussens van vrachtwagenzeil. Hier kunnen de studenten geborgen zitten en ontspannen.

De studenten van het ROC geven aan dat er veel behoefte is aan lounge plekken. Plekken waar je net even anders kunt zitten, in verschillende samenstellingen: banken, poefs, zonder tafel, wat (passiever). De aangewezen plek hiervoor bevindt zich onder het bouwblok, tussen de kolommen. Hier staan wat lagere banken in combinatie poefs aan ronde banken. 

In de Lunchroom zullen de meeste studenten dagelijks verblijven. Deze ruimte is functioneel ingericht met veel 4, 6 en 12 persoons tafels. 

Gedeeld eigenaar

In een dergelijke onderwijsomgeving is blijvende betrokkenheid van de studenten, docenten en medewerkers van groot belang. Als iedereen zich eigenaar voelt van deze ruimte, dan pas kan deze goed functioneren. Om dit gevoel te vergroten zijn de studenten en docenten ook tijdens de realisatie betrokken.

Enerzijds hebben we in overleg met de docenten en studenten een ontwerp uitgewerkt van huisjes waarin de student zich kan terugtrekken, maar waar de medewerker ook informeel overleg kan houden. 

Anderzijds hebben we de studenten gevraagd hun leven, bv. hun bezigheden of gedachtes, te verbeelden in een kunstwerk. De inbreng van de studenten was fantastisch: een overweldigende hoeveelheid aan beeldmateriaal vol expressie! Met deze input heb ik collages gemaakt voor bijvoorbeeld de akoestische panelen. Andere kunstwerken heb ik samengevoegd en bewerkt met een filter waardoor deze geschikt waren voor de bekleding van de zitkussens op de banken. Uit andere kunstwerken heb ik elementen gepakt om toe te passen op de lampenkappen. Bekijk hier het filmpje dat hierover gemaakt is. Kortom, een overvloed aan inspiratie, kleur en patronen. 

Projectdata:
Het ontwerptraject van deze aula heeft samen gelopen met het ontwerp voor de aula van de locatie Arendstraat in Sittard.

Opdrachtgever: ROC Leeuwenborgh
Functie: aula met lunchplekken, playground, restaurant,
catering en loungeplekken
Omvang: 1450 m² GBO
Opgeleverd op 24 augustus 2018

Scroll naar boven