Interieurontwerp voor de bibliotheek van Tilburg University

Tilburg University heeft een bijzonder plan om van de nood een deugd te maken: het vervangen van versleten vloerbedekking in de bibliotheek leidt tot het verbeteren van de onderwijsomgeving voor hun studenten. Iets wat direct meerwaarde biedt aan de Universiteit.

Het gebouw van OD205 is een prachtige en krachtige basis om onderdak te bieden aan de bibliotheek. De open structuur kan multifunctioneel ingezet worden en leidt tot doorzichten en onderlinge contacten. Zoals architect Douwe Boonstra ook schrijft: “… een verrassend en modern gebouw met een elegante minimalistische esthetiek”.

Aan de architect die het interieurontwerp maakt de eer om deze ruimtelijke openheid in stand te houden, terwijl er ondertussen moet worden nagedacht hoe de gebruiker zich in deze open structuur thuis voelt, zich op zijn gemak voelt, zich geborgen voelt. Samen met de medewerkers en studenten van de Tilburg University ben ik deze uitdaging aangegaan.

Midlife update bibliotheek

Het gebouw wacht op een grote renovatie over ca. 8 jaar. Ik vond het daarom van groot belang om bij deze tussentijdse update nog meer dat gewoonlijk na te denken over duurzame oplossingen. De selectiecommissie heeft onze visie in december 2020 unaniem Uitmuntend beoordeeld: ‘… De inschrijving geeft een goed beeld van het gebruik en aard van de gebruikers en heeft dat vertaald naar oplossingen. … Extra credits worden gegeven voor de visie op duurzaamheid en hergebruik.’

In mijn voorstel heb ik gekozen voor een vloerafwerking van Studio Wae. Zij gebruiken productie uitval en restpartijen van Desso en Interface om een schitterende nieuwe vloerafwerking te creëren. Op elke verdieping kies ik een eigen kleur. De rustige studieplekken krijgen grijs/beige tinten, de loopzones zijn meer uitgesproken. 

Daarnaast zetten we maximaal in op herbruik van bestaand meubilair.

Compactus kasten en zichtbaarheid proefschriften

De uitgebreide collectie van de bibliotheek wordt compact opgeslagen op de begane grond. Hierdoor ontstaat er op de 2e verdieping veel ruimte voor aanvullende studieplekken. Daarnaast krijgen de vele proefschriften van de rijke Universiteit een plek op de verdieping. Hierdoor komen de huidige studenten ongedwongen in contact met de rijke geschiedenis en de onderzoeken van hun voorgangers.

Oases van huiselijke sferen

Het huidige witte en zwarte meubilair wordt zoveel mogelijk teruggeplaatst. Het nieuwe meubilair heeft een meer huiselijke uitstraling. Dit was een nadrukkelijke wens van de gebruikers. De nieuwe plekken vormen als het ware huiselijke oases in de zee van wit en staal. Deze oases krijgen houten materialisering, zachtere stoffering en grote planten.

Projectdata:
Opdrachtgever: Tilburg University
Omvang: ca. 9700 

Geopend op 5 september 2022

Fotografie door Minneboo fotografie

Judith heeft voor Tilburg University diverse ontwerpen gemaakt, onder andere voor het Deprez gebouw en Mindlabs in het centrum van Tilburg en gebouw Library op onze campus.

Een goed project begint met het stellen van de juiste vragen en durf om kritisch te analyseren, combineer dat met een frisse blik en kennis van zaken en dan valt de samenwerking geheel op zijn plaats.

Judith was de meerwaarde in het ontwerpteam met de goede ideeën en oplossingen en tegelijkertijd altijd haar visie vast wist te houden en dit wist te combineren met de wensen en eisen van de gebruikers of mij als opdrachtgever. Het resultaat is een vernieuwende, frisse uitstraling met hier en daar een gewaagd ontwerp. Met kleur en diversiteit. En, vooral belangrijk, een fijne plek voor onze studenten om te verblijven en te studeren.

Scroll naar boven