Ondernemen en onderwijs in het Deprez gebouw in Tilburg

Het Deprez gebouw aan de Spoorzone van Tilburg heeft een prachtige industriële uitstraling, die verwijst naar een lang en interessant verleden.

Een prachtige plek om onderwijs te geven en te ondernemen!

Tilburg University realiseert hier een gezamenlijke omgeving voor de opleiding Entrepreneurship and Business Innovation BSc en de Incubator faciliteit IqonicDe inrichting is erop gericht om dit onderwijs en ondernemerschap maximaal te faciliteren. Daarnaast is circulariteit en niet onnodig materiaal en materieel verspillen een belangrijk uitgangspunt bij dit ontwerp.

Begane grond: onderwijs & ontmoeting
Op de begane grond krijgt het onderwijs van Entrepreneurship and Business Innovation BSc van Tilburg University een prominente plek. In de grote open ruimte kunnen de studenten begeleid door hun docenten in groepen van 4 werken aan hun opdrachten. In de hoeken kunnen korte flash-lectures worden gehouden. Verrijdbare tafels en whiteboards zorgen ervoor dat de opstellingen naar wens kunnen worden aangepast. De schuifpuien zorgen er ook voor dat – indien gewenst-  de ruimte kleiner en groter gemaakt kan worden.

Op de tussenverdieping bevindt zich de Flexruimte van alle medewerkers van Tilburg University en Iqonic

Centraal op de begane grond vinden we De Loper. Deze zone bevindt zich in het open hoge gedeelte van de ruimte. In deze zone staat ontmoeting en contact centraal. Er zijn drie plekken gemaakt waar studenten, medewerkers en ondernemers elkaar kunnen ontmoeten. Het divers meubilair zorgt voor drie sferen: informeel, keukentafel en debat/overlegplek. Bij de informele zone vinden we een stoere bank die samen met de eyecatcher Lyb een ontmoetingsplek vormt waar studenten en ondernemers even kunnen landen voordat ze aan de slag gaan. Rondom de keukentafel kunnen verschillende gesprekken in diverse settings ontstaan. De grote ronde bank nodigt uit voor groepsoverleg en discussie.

De hoogte in deze zone wordt benadrukt door de hoogte van de bladeren van Lyb. Deze legt onbewust het contact met de verdieping waar op de entresol het informeel ontmoeten wordt gefaciliteerd. Dit wordt versterkt door de diverse hangplanten die opgehangen worden. Het groen verbindt de groene elementen in de Loper met het echt groen en het groene meubilair op de Entresol.

Verdieping: ondernemerschap & ontmoeting
De twee verdiepingen staan met name in teken van ondernemerschap binnen de Incubatorfaciliteit Iqonic, maar zeker ook in het teken van ontmoeting tussen de studenten en de ondernemers. 

Op de Entresol vinden we een prettig ingerichte open ruimte met een pantry en goeie koffie. Hier komen de ondernemers en studenten samen om te ontspannen. Er kan geluncht worden. Er is ook ruimte voor (informeel) overleg. Verder kan er natuurlijk ook gewerkt en/of gestudeerd worden. Ook is er ruimte voor borrels en kleine evenementen. In de ruimte staat een grote bar om lekker aan te hangen. Ook vinden we een eiland met echt groen. Dit draagt bij aan de duurzame uitstraling van het pand.

Look & Feel: gericht op circulariteit en elkaar ontmoeten
De inrichting wordt bepaald door de sfeer van het mooie industriële pand. De hoge ruimtes, zwarte puien en het sheddak zorgt voor een stoere en lichte sfeer. Prachtig!

De losse inrichting is bepaald door de gewenste functionaliteiten in het onderwijs: flexibel en groepswerk.

Het is de wens van de gebruikers om zo weinig mogelijk nieuw meubilair aan te schaffen: het bestaande meubilair wordt maximaal herbruik. Er bestaat een risico dat het daardoor een allegaartje van meubilair lijkt wat onrustig gaat ogen. Daarom is ervoor gekozen de Loper in een rustige en natuurlijke sfeer in te richten. Alles wat nieuw wordt aangeschaft, krijgt een vergrijsde groene toon aangevuld met echt groen als hangplanten of op het Entresol. De grote eyecatcher bij binnenkomst springt hieruit. Deze vraagt om interactie en contact! En dat is juist wat de opleiding en de Incubator op deze plek wilt stimuleren.

Projectdata:
Opdrachtgever: Tilburg University
Omvang: ca. 1200m² GBO
Projectbegeleiding: ABC Nova
Uitvoering: Bergh Bouw
Status: in ontwerp, verwachtte realisatie in zomer 2023

Scroll naar boven