Een duurzame, nieuwe studieomgeving voor de bibliotheek, Tilburg University

Tilburg University heeft een bijzonder plan om van de nood een deugd te maken: het vervangen van versleten vloerbedekking in de bibliotheek leidt tot het verbeteren van de onderwijsomgeving voor hun studenten. Iets wat direct meerwaarde biedt aan de Universiteit.

Het gebouw van OD205 is een prachtige en krachtige basis om onderdak te bieden aan de bibliotheek. De open structuur kan multifunctioneel ingezet worden en leidt tot doorzichten en onderlinge contacten. Zoals architect Douwe Boonstra ook schrijft: “… een verrassend en modern gebouw met een elegante minimalistische esthetiek”.

Aan de architect die het interieurontwerp maakt de eer om deze ruimtelijke openheid in stand te houden, terwijl er ondertussen moet worden nagedacht hoe de gebruiker zich in deze open structuur thuis voelt, zich op zijn gemak voelt, zich geborgen voelt. Samen met de medewerkers en studenten van de Tilburg University ben ik deze uitdaging aangegaan.

Midlife Update Library

Het gebouw wacht op een grote renovatie over ca. 8 jaar. Ik vond het daarom van groot belang om bij deze tussentijdse update nog meer dat gewoonlijk na te denken over duurzame oplossingen. De selectiecommissie heeft onze visie in december 2020 unaniem Uitmuntend beoordeeld: ‘… De inschrijving geeft een goed beeld van het gebruik en aard van de gebruikers en heeft dat vertaald naar oplossingen. … Extra credits worden gegeven voor de visie op duurzaamheid en hergebruik.’

In mijn voorstel heb ik gekozen voor een vloerafwerking van Studio Wae. Zij gebruiken productie uitval en restpartijen van Desso en Interface om een schitterende nieuwe vloerafwerking te creëren. Op elke verdieping kies ik een eigen kleur. De rustige studieplekken krijgen grijs/beige tinten, de loopzones zijn meer uitgesproken. 
Daarnaast zetten we maximaal in op herbruik van bestaand meubilair.

Compactus kasten en zichtbaarheid afkomst Tilburg University

De uitgebreide collectie van de bibliotheek wordt compact opgeslagen op de begane grond. Hierdoor ontstaat er op de 2e verdieping veel ruimte voor aanvullende studieplekken. Daarnaast krijgen de vele proefschriften van de rijke Universiteit een plek op de verdieping. Hierdoor komen de huidige studenten ongedwongen in contact met de rijke geschiedenis en de onderzoeken van hun voorgangers.

Huiselijke sfeer

Het huidige witte en zwarte meubilair wordt zoveel mogelijk teruggeplaatst. Het nieuwe meubilair heeft een meer huiselijke uitstraling. Dit was een nadrukkelijke wens van de gebruikers. De nieuwe plekken vormen als het ware huiselijke oases in de zee van wit en staal. Deze oase krijgen houten materialisering, zachtere stoffering en grote planten.

Fasering

Het interieur wordt in een aantal fases uitgevoerd. Naar verwachting kunnen de studenten vanaf het najaar 2021 weer gebruik maken van een ge-update universiteitsbibliotheek. 

Projectdata:
Opdrachtgever: Tilburg University
Omvang: ca. 9700 

Status: gefaseerde uitvoering in najaar 2021

Scroll naar top