Hoe ik begon als zelfstandig interieurarchitect

10 jaar geleden, hoe ik begon als zelfstandig interieurarchitect

In een interview met Omroep Brabant (2013) voor het programma “Starter van de week,” werd mij de vraag gesteld, “Waarom dan toch voor jezelf beginnen als interieurarchitect?” Als ik er nu nogmaals naar luister, moet ik glimlachen, want wat ik toen zei, geldt nog steeds:

  • Ik wil projecten in zijn geheel begeleiden van acquisitie tot uitvoering en niet slechts een onderdeel ervan.
  • Ik wil mijn eigen tijd indelen.
  • Ik wil zelf bepalen hoe ik mezelf ontwikkel.
Vind je het leuk om het hele interview te luisteren, dat kan hier.

Mijn start als interieurarchitect

Vanuit de opleiding tot architect aan de TU/e heb ik 10 jaar mogen werken bij 2 verschillende architectenbureaus. Wat ik daar merkte, was dat ik als architect slechts een onderdeel was van een heel groot geheel. Daarbij had ik als architect weinig contact met de eindgebruiker, iets wat voor mij als mens én als architect juist een extra verdieping geeft in mijn ontwerpen. Ik miste het totaal.

Na een paar weken bij Ex Interiors gewerkt te hebben aan een pitch voor een groot project (vanuit mijn toenmalige werkgever Inbo) ervaarde ik de lol die ik had in het ontwerpen voor de eindgebruiker. Als interieurarchitect is het contact met de mensen die de ontworpen leefomgeving gebruiken veel intensiever. Ik besloot mezelf hierin verder te ontwikkelen.

Vanuit één van de vele reorganisaties na de financiële crisis in 2008 werd ik in 2013 gedwongen om te kijken naar nieuwe mogelijkheden. Toen ik in 2013 het advies van mijn broer Stefan (alhoewel werkzaam in een geheel ander werkveld, voor mij een groot voorbeeld van echte levenslange ondernemer) kreeg om de klanten waar ik nu al voor werkte eens te vragen ‘of ze mij zouden inhuren als je je eigen bureau had’, was dat het zetje wat ik nodig had. Ik ging dat gesprek aan met één van mijn vaste opdrachtgevers bij Zuyd Hogeschool en toen het antwoord was: “wanneer kun je starten?” kon ik niet meer terug.

Mijn eigen architectenbureau

De vrijheid om mijn eigen keuzes te maken, mijn eigen verantwoordelijkheid te nemen en dit in de vorm van een eigen architectenbureau te gaan doen werd steeds concreter.

Op 1 augustus 2013 ben ik mijn eigen ontwerpbureau ‘Wonderful Day Design’ begonnen.

Als architect en interieurarchitect richt ik me op het (her)inrichten van gebouwen in de zakelijke markt. Ik houd me bezig met het ontwerpen van werkplekken (al dan niet met vernieuwde werkplekconcepten), onderwijsruimtes, ontvangstruimtes en meer verschillende verblijfruimtes.

Vanaf mijn zolderkamer ging ik aan de slag, bouwde ik mijn website en vanaf de zomer kreeg mijn bedrijf een vliegende start met mooie projecten en opdrachtgevers, waarvan sommigen nu nog steeds opdrachtgevers zijn (zoals bijvoorbeeld de vele projecten bij de Zuyd Hogeschool). Als snel kreeg ik in de gaten dat deze zolderkamer voor mij te klein was en ben uitgevlogen naar een eigen kantoor, eerst bij Founded by All in het Klokgebouw en nu in de creatieve broedplaats Plan-B in Eindhoven.

 

Keuzevrijheid en meer …

En nu ben ik elke dag weer dankbaar voor de vrijheid die ik heb als ondernemer, voor de eigen keuzes dit ik kan en mag maken, voor de prachtige projecten waar ik aan werk, voor de fijne opdrachtgevers en gebruikers waarvoor ik ontwerp. En natuurlijk is het niet altijd rozengeur en maneschijn, maar overall kan ik het iedereen aanraden om je eigen weg te kiezen en te volgen in je carrière, zelfstandig of in loondienst!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven