10 jaar WDD Blog 4 Architect Interieurarchitect

Architect & Interieurarchitect

Huh, ben je nu architect of interieurarchitect?’ is een vraag die mij dikwijls wordt gesteld.
‘Beide’ is dan steevast mijn antwoord! Sommige mensen vinden dat gek. “Schoenmaker blijf bij je leest” wordt dan weleens geopperd of zelfs: ‘Ga je nou je titel downgraden ..?’ Ja, echt, dit is me al een keer gevraagd!

Een korte uitleg is vaak voldoende om mijn achtergrond toe te lichten. In deze blog neem ik er iets langer de tijd voor.
Lees je mee …?

Achtergrond: opleiding tot architect

Op de basisschool droomde ik er al van om Architect te worden. Toen op de middelbare school bleek dat ik aanleg had voor exacte vakken en ik het vak tekenen heel erg leuk vond, was het al snel besloten: ik word Architect. Na zorgvuldig de afweging te hebben gemaakt of dit via de HTS of de TU zou zijn, ging ik in Eindhoven op kamers om Architectuur aan de TU/e te studeren. Na mijn studie ging ik aan het werk bij een aantal architectenbureaus.

Daar kwam ik er langzaam achter dat ik tijdens het ontwerpproces van de projecten waaraan ik werkte het contact met de daadwerkelijke gebruiker miste. Zo werkte ik op een gegeven moment aan een paar particuliere villa’s en daar ontdekte ik dat ik intensief contact met de bewoners (= gebruikers) juist heel erg interessant vond en een fijn onderdeel van het proces. De ontwerpprocessen bij deze villa’s, maar later ook bij scholen en kantoren begonnen altijd met ontwerpsessies met de gebruikers van deze gebouwen. Daar voelde ik mij op mijn plek! Mijn ervaring groeide en ik was (en ben!) er trots op om in 2013 ook daadwerkelijk de (beschermde) titel Interieurarchitect te mogen voeren, naast de titel Architect.

Ontwerpbenadering: hoofd & hart

Ik vind mijn achtergrond en kennis als architect een verrijking voor mijn werkzaamheden  als interieurarchitect. Mijn gevoel voor de menselijke maat en behoefte in een ruimte biedt extra kansen voor mijn opdrachtgever om een maatwerk interieurontwerp te krijgen voor de gewenste werk-, onderwijs- of verblijfsomgeving.

De beste manier om dit te verduidelijken is onderstaande afbeelding:

Werkwijze architect en interieurarchitect: Hoofd en hart in balans

Technisch & analytisch

Door mijn opleiding en werkervaring als architect ben ik goed in staat om de technische eisen van een opdrachtgever en (technische) adviseurs te vertalen naar een ruimtelijk ontwerp. Ik spreek (ongeveer) dezelfde taal als de andere adviseurs en techneuten. Met name bij opdrachten waarbij de gehele ruimtes worden gestript, komt de technische kant vaak om de hoek kijken in een bouwteam. Wat betekenen bepaalde keuzes voor de constructie, brandveiligheid, het klimaat, de akoestiek etc.? Ik kan hierin meedenken en mijn opdrachtgever informeren.

Daarnaast heb ik tijdens mijn opleiding geleerd analytisch naar een vraag te kijken en te ontrafelen wat nu eigenlijk de vraag achter de vraag is. Wat wil men nu echt? Deze ontwerphouding komt goed van pas bij het opstellen van een programma van eisen en wensen en bij het bepalen van een werkplekkenconcept.

Menselijke maat & emotie

Door mijn ervaring en gevoel voor de menselijke schaal in een interieur ben ik goed in gesprekken met de gebruikers en voel ik goed aan hoe ik hun wensen vorm kan geven. Dit is meestal het werk van een interieurarchitect: welke sfeer kies je, welke materiaal- en meubelkeuzes horen hierbij? Welke keuzes zijn belangrijk in de indeling en afwerking?

Optimale balans

De zachte kant van de gebruikers is weleens in conflict met de harde eisen van een opdrachtgever. Bij de benadering van deze zachte kant spreken we meer over gevoel, over sfeer, over je thuis voelen. Bij de harde kant praten we meer over de techniek, het budget en de planning. De combinatie is mijn kracht.

“En precies dat is waarom ik Architect & Interieurarchitect ben!

3 gedachten over “Architect & Interieurarchitect”

  1. Pierre en Leonie

    Geweldig, jouw kennis, vakkundigheid en inspiraties. Je kunt hier terecht met trots naar kijken en wij zijn dat met jou. Mooi om te horen dat je eigen route hierin bent blijven ontdekken. Wij zijn blij dat we hier in de basis een steentje hebben kunnen bijdragen. Ga zo voort!!! Groetjes van papa en mama.

  2. Dit is precies de spijker op z’n kop. Vaak zie je dat een gebouw van buiten naar binnen wordt ontworpen. Zelf noem ik dat altijd een beeldhouwwerk van de architect maar geen gebouw. M.i. loopt het ontwerpproces van binnen naar buiten en dan weer terug. Dus ideale combinatie van vakkennis. Succes verzekerd!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven