10 wonderful years persoonlijke kijk op ondernemen

Mijn persoonlijke kijk op ondernemen

10 Wonderful years: mijn 5e blog over 10 jaar ondernemen gaat over mijn persoonlijke kijk op het ondernemerschap, hoe ervaar ik deze manier van werken? Dit kent natuurlijk fijne en ook minder fijne kanten. En zorgt voor heel veel vrijheden en nieuwe ervaringen …

Lees je mee?

Nieuwe ervaringen en vrijheden

‘Mijn eerste werkplek (nadat ik voor mezelf was begonnen) op zolder bij mij thuis heeft een groot raam en opeens zie ik de bijzondere wolkenluchten. Ook in de auto op weg naar nieuwe opdrachtgevers en potentiële opdrachten vallen mij deze luchten op. Op zich zijn deze luchten misschien niet zo heel bijzonder, maar voor mij zijn ze als een metafoor voor het openstaan voor nieuwe uitdagingen, nieuwe ontmoetingen, nieuwe ervaringen’.

Dit schreef ik in een blog na 1 jaar ondernemen en terugkijkend is dit eigenlijk het belangrijkste voor mij geweest deze afgelopen 10 jaar: ruimte voor nieuwe ervaringen. Of misschien meer: de vrijheid kunnen nemen om deze ervaringen op te doen, in nieuwe projecten, in eigen dagindeling, in keuzes die ik belangrijk vind binnen mijn werk.

Mijn persoonlijke kijk op ondernemen

Veel architectuurstudenten zien het tijdens hun studie als ultieme doel: een eigen bureau waar je eigen naam op de gevel (of tegenwoordig: op de website) prijkt. Ik heb daar zelf nooit zoveel mee opgehad. Niet voor niets staat mijn naam (die ik buiten Limburg altijd letter voor letter moet spellen) niet in mijn bedrijfsnaam. Ik heb juist altijd gezegd ‘ik zal nooit voor mezelf beginnen’.

Ik denk dat deze ferme uitspraak meer te maken heeft gehad met het feit dat ik als architect nooit helemaal 100% op mijn plek zat, dan dat het ondernemerschap niets voor mij zou zijn. [in mijn 2e blog lees je hier meer over] Want toen zich in 2013 (min of meer noodgedwongen) de kans zich voordeed, sprong ik en heb ik mogen ervaren dat voor mezelf beginnen eigenlijk nog helemaal zo gek nog niet was. [lees hier meer over in mijn 1e blog]

Onzekerheden

Ondernemen is natuurlijk ook niet altijd rozengeur en maneschijn. Er zijn periodes waar het niet op kan: leuke projecten, fijne samenwerkingen, inspirerende gesprekken. En zo zijn er ook periodes waar het even wat minder is, waar het niet zo lekker loopt en waar je soms twijfelt aan jezelf. Onzekerheid over voldoende werk, over voldoende inhoudelijkheid en up-to-date blijven van kennis dienden zich afwisselend aan. Maar, zonder dalen ook geen pieken, toch?!

Tijdens de periodes dat het minder loopt, zoek ik naar input om mezelf weer een zetje in de juiste richting geven. Meestal is het een gesprek met iemand of een boek dat ik lees waardoor er weer ruimte ontstaat en het vanzelf weer gaat stromen. Dit hoort voor mij ook bij het ondernemerschap, omdat ik in deze periodes juiste nieuwe richtingen insla en nieuwe kansen zich ontvouwen.

Ruimte nemen die op dat moment nodig is

Dat is het fijne van ondernemen voor mij: dat ik zelf verantwoordelijk ben over hoe het loopt. Ik kan altijd zelf het initiatief nemen om iets aan te passen of bij te sturen als het niet zo loopt zoals ik wil dat het loopt.

Soms doe ik dit door zelf andere keuzes te maken, soms gebeurt dit door een gesprek dat ik met iemand hebt en soms heb ik wat hulp nodig en neem ik een coach of mentor in de hand. Om meer kennis te vergaren bezoek ik events en beurzen en ga in gesprek met leveranciers en andere ontwerpers. In de afgelopen jaren heb ik ook op verschillende manieren samengewerkt met andere (interieur)architecten.

Maar altijd sta ikzelf aan de basis van elke beslissing en dus ook van de richting die ik op ga. Dat vind ik zo prettig aan eigen baas zijn. De keuzes die ik bewust maak, hebben direct invloed op mijn werk, op mij als persoon, maar ook op mijn privéleven. Ik werk bijvoorbeeld fulltime wanneer het nodig is en wanneer dit goed voelt, bij mooie projecten die aandacht nodig hebben, interessant bijeenkomsten waar ik naar toe ga en nu mijn kinderen wat ouder en zelfstandig zijn. Of ik werk juist parttime of neem vrij als het kan en goed voelt, bijvoorbeeld tussen projecten in, om creatieve ruimte in te nemen en zeker als de schoolvakanties zijn begonnen. Zo neem ik minimaal 4, liever 5 weken vrij in juli/augustus. Niet omdat ik lui ben, maar omdat het een rustige periode is in de bouwvak en ik met mijn gezin tegelijk vrij kan zijn. Dat is niet per se anders dan als je in loondienst werkt, echter kan ik zelf makkelijker bijsturen naar wat er nodig is in bijvoorbeeld een project of naar wat de markt of wat ik privé van mezelf vraag.

Voor mij persoonlijk zijn al deze ervaringen, vrijheden en ook eigen verantwoordelijkheid nemen, datgene wat mij als ondernemer en mens gelukkig maakt!

1 gedachte over “Mijn persoonlijke kijk op ondernemen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven