Blog 3 Parels Interieurontwerp kantoorinterieur Onderwijshuisvesting

Topprojecten: 3 parels

Geen viering van een 10-jarig bestaan zonder dat ik de parels onder mijn projecten met jullie deel! Om deze blog niet eindeloos lang te maken heb ik mijn drie persoonlijke favorieten, drie topprojecten voor jullie geselecteerd. Overigens niet per se in deze volgorde, maar wel de top 3 voor mij als architect | interieurarchitect.

De puzzel leggen – in co-creatie met opdrachtgevers en eindgebruikers –
om zo de optimale omgeving te creëren voor gebruikers van de ruimtes.

Als ik dat kan doen, lever ik mijn beste werk. En dat is precies wat ik bij deze 3 projecten heb gedaan! Dankbaar voor deze mooie opdrachten en met trots voor jullie:

Dit project is mijn eerste serieuze grote project geweest als zelfstandig ondernemer. In het najaar van 2013 startte ik met het ontwerpproces voor deze diverse ruimtes. Ik had daarvoor al meerdere projecten voor Zuyd Hogeschool gerealiseerd, maar bij dit project klopte gewoon alles. Het contact met de gebruikers, het vertrouwen van de opdrachtgever, de samenwerking met andere adviseurs en uitvoerende partijen en het uiteindelijke eindresultaat!

Het bijzondere bij dit project was dat ik voor zowel het onderwijs als voor de medewerkers ontwierp, dus een kantoor- en een leeromgeving. Twee verschillende doelgroepen in dezelfde leefomgeving, helemaal passend bij mijn visie en expertise. Wat wil je nog meer als ontwerper?!

Voor de studenten ontwierp ik twee leeromgevingen waar ze samen konden werken en verblijven. De docent is hier te gast. Voor de medewerkers van het bedrijfsbureau ontwierp ik een open werkomgeving gericht op de activiteiten die zij dagelijks uitvoeren. De student is hier te gast.

Het zijn prachtige ruimtes geworden waar medewerkers, docenten en studenten nog steeds graag komen!

Dit project is een voorbeeld van mijn missie om niet zomaar alle te vernieuwen, maar om na te denken over wat echt vervangen moet worden en wat kan blijven. En dan daar een goed ontwerp voor maken, circulariteit voorop.

Bij deze grote bibliotheek op de Tilburg University Campus was de vloerbedekking versleten, eigenlijk te vroeg voor een grote renovatie (toentertijd over 8 jaar gepland). Dit werd aangegrepen om een aantal zaken aan nu al aan te pakken.

De tijdelijkheid van het nieuwe interieur was voor mij een aanleiding om te kiezen voor de circulaire vloerbedekking van Studio Wae. Door het verplaatsen van boeken kwam er ruimte vrij om tussen het bestaande interieur ‘oases’ te ontwerpen die zich richten op een andere manier van studeren zoals beter overleg of juist focus, ander zitcomfort en gericht op echt groen.

Dit is goed te zien op de mooie foto’s van het project. Of misschien beter: als je een keer in de buurt bent, loop vooral even naar binnen om een kijkje te nemen!

Parel 3: interieurontwerp kantoor Rockfon in Roermond

Soms klopt het gewoon en valt alles op z’n plek. Dit is zo’n project!

Het ontwerpproces is in 2021 gestart met intensieve co-creatie sessies waarin medewerkers aangaven wat hun ideeën waren over deze nieuwe werkomgeving. Tijdens deze sessies hebben we gesproken over hoe de meedenkers hun werkomgeving zien, hoe zij willen werken wat zij belangrijk vinden. Ook praktische zaken kwamen aan bod. Wat betekent dat ‘activiteitgericht werken’ en ‘hybride werken’ nu eigenlijk in de praktijk? En, waar laat ik straks mijn jas? Belangrijk voor iedereen die met een goed gevoel naar kantoor komt om te werken en collega’s te ontmoeten. Dit alles is vertaald in een prachtig en fris ontwerp volledig gericht op well-being.

De betrokkenheid van de medewerkers van Rockfon is heel hoog geweest, ook tijdens de uitvoering. Dit is iets wat ik altijd als heel prettig ervaar: uiteindelijk wordt het ook hun werkomgeving, niet die van mij! Samen komen we tot de mooiste ideeën.

Wat in dit ontwerp een grote rol speelde waren de nieuwe designproducten van Rockfon. De kleuren van de Colour All serie sluiten goed aan bij mijn overtuiging dat in kantoren een prettig sfeer moet zijn en dat dit vaak ontstaat door het juiste kleuren- en materiaalpalet. Producten als de Rockfon Lamella en de Senses sluiten hier ook heel goed op aan! Met veel plezier heb ik deze op een mooie manier weten te integreren in het ontwerp. De akoestiek van de open werkomgeving is fantastisch, wat heel erg bijdraagt aan een fijne werkomgeving.

Het eindresultaat is precies zo geworden zoals tijdens de co-creaties met de medewerkers bedacht: een frisse moderne open werkomgeving waar goed samen gewerkt kan worden, maar waar ook voldoende rust is om geconcentreerd te kunnen werken. Een voorbeeld van hoe een goede werkomgeving er naar mijn idee uit moet zien!

Het was uiterlijk toch lastig om ‘maar’ drie projecten te kiezen uit alle projecten die ik afgelopen 10 jaar heb gerealiseerd.
Dus, voor wie wil: op mijn website vind je nog meer parels. Neem gerust een kijkje.

En ondertussen werk ik op dit moment weer aan een nieuwe parel, dus more to come … !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven