Co-creatie met de gebruikers, oftewel: gebruikersbetrokkenheid

In mijn ontwerpproces staat de gebruiker centraal. Ik geloof dat een goed interieurontwerp pas tot stand komt wanneer de eindgebruikers actief worden betrokken. Mijn ontwerpen voor kantoren, onderwijs- en zorggebouwen zijn daarom niet alleen esthetisch en functioneel, maar ook afgestemd op de wensen, identiteit en behoeften van de gebruikers.

Gebruikersbetrokkenheid is de kern van mijn werkwijze. Door middel van co-creatie ga ik in gesprek met medewerkers, leerlingen of studenten, cliënten en andere betrokkenen om hun ervaringen, verwachtingen en behoeften in kaart te brengen. Dit resulteert in maatwerkontwerpen die niet alleen praktisch en inspirerend zijn, maar ook een prettige en herkenbare omgeving creëren.

Mijn aanpak

Het ontwerpproces begint met een gedegen start. Ik maak voor elke opdrachtgever een maatpak plan maar in grote lijnen ziet mijn plan van aanpak er als volgt uit.

  1. Ik stel voor om een 1e intensieve sessie te organiseren met een afvaardiging van de gebruikers, de co-creatiegroep. In deze sessie:
  • Leren we elkaar kennen door het delen en bespreken van inspiratiebeelden;
  • Bespreken we de opzet van het proces en de verwachtingen van de co-creatiegroep;
  • Luisteren we naar de ideeën en urgente thema’s die voor de medewerkers van belang zijn.
  1. In een 2e sessie (of gecombineerd met de 1e sessie) verdiep ik me in de gewenste functionaliteiten en de sfeer van de nieuwe omgeving. We bespreken verschillende concepten en de identiteit van de desbetreffende gebruikers.
  2. De 3e sessie is gericht op de eerste ontwerpvisualisatie. Ik presenteer een 3D-model en bespreek mogelijke sfeer, afwerkingen en materiaalkeuzes. Feedback uit deze sessie verwerk ik in het ontwerp.
  3. Meestal organiseer ik een bredere gebruikerspresentatie, zodat zoveel mogelijk gebruikers tijdig geïnformeerd en betrokken worden. Dit geeft hen de kans om input te leveren en vergroot het draagvlak voor het ontwerp.
  4. Vaak volgt er nog een overleg met de beslissingsbevoegden: bijvoorbeeld de Klankbord- of Stuurgroep.
  5. Als laatste volgt er een 4e sessie met de co-creatiegroep. Hierin worden alle conclusies en verwerkte input besproken, waarna het ontwerp definitief wordt vastgesteld.
  6. Als het ontwerp verder is uitgewerkt en bijna gereed is voor de uitvoering, komt de co-creatiegroep nog een keer bij elkaar om ook de materialen en producten die gekozen zijn te bespreken.
  7. Als het project is opgeleverd en in gebruik genomen volgt de ‘100-dagen-niet-klagen’ periode. In deze periode mogen de gebruikers niet klagen, maar alle opmerkingen die zij hebben opschrijven en verzamelen. Met de co-creatiegroep plannen we na deze 100 dagen een evaluatie moment. Hierin bespreken we wat wel werkt en wat niet werkt. Tijdens dit gesprek wordt bekeken of er hier en daar nog kleine aanpassingen nodig zijn. Tot nu toe is dit, op de uitleg van de quooker beter zichtbaar maken, nog nooit aan de hand geweest.

Succesvolle projecten dankzij gebruikersoverleg

Deze aanpak heeft geleid tot diverse succesvolle projecten:

Interieurontwerp zorgwoningen SWZ Zorg Zonhove, Son en Breugel
Samen met medewerkers en de cliëntenraad ontwikkelde ik een interieurontwerp dat huiselijkheid en comfort combineert met functionaliteit en duurzaamheid. De woningen voelen niet als een instelling, maar als een echt thuis voor de bewoners.

Een nieuwe aula voor VISTA College Maastricht
Studenten, docenten en medewerkers werkten samen aan het ontwerp van een moderne, veelzijdige aula. De uitdaging lag in het samenbrengen van de vele, uiteenlopende wensen. Door hun input is een omgeving gecreëerd met diverse zitplekken, goede voorzieningen en een uitnodigende sfeer.

Interieur Rockfon, Roermond
Met de medewerkers van Rockfon ontwikkelde ik een fris, modern en kleurrijk interieur dat nauw aansluit bij de identiteit en wensen van de gebruikers. Deze co-creatiegroep was tot en met de oplevering erg nauw betrokken bij het project.  “Het resultaat is een inspirerende werkomgeving die zowel functioneel als esthetisch in balans is,” aldus de directeur van Rockfon.

Kindcentrum Natuurtalent, Helden
Bij Kindcentrum Natuurtalent stond een natuurlijke en stimulerende leeromgeving centraal. Door intensieve samenwerking met het team en ouders is een ruimte gecreëerd waarin kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen. De directeur van het kindcentrum beschreef het als “een plek waar kinderen zich welkom voelen en zich op een natuurlijke manier kunnen ontplooien.”

Samenwerken voor een optimaal resultaat

Ik werk vanuit de overtuiging dat samenwerking de sleutel is tot succes. Door gebruikers in elke fase van het ontwerpproces te betrekken, zorg ik voor ruimtes die optimaal functioneren en waarin mensen zich prettig voelen.

Wilt u meer weten over mijn aanpak en hoe ik uw project kan verrijken met gebruikersbetrokkenheid? Neem contact met mij op en ontdek de mogelijkheden.
Scroll naar boven