Tilburg University in MindLabs

Interieurontwerp kantoor en labruimtes

In 2023 is een deel van het departement Cognitive Science and Artificial Intelligence van Tilburg School of Humanities and Digital Science verhuist naar het gebouw MindLabs aan de Spoorzone. Daar zullen zij hun plekken vinden tussen de diverse andere (onderwijs)gebruikers. Op de begane grond zijn 4 labruimtes gefaciliteerd. Op de 1e verdieping vinden we 3 collegezalen en de werkomgeving voor de medewerkers. Tilburg University wilde hier een andere hybride werkomgeving creëren voor hun medewerkers en studenten. En dat is gelukt!

Co-creatie tijdens het ontwerpproces

De nieuwe werkomgeving richt zich vooral op innovatie, inspiratie, samenwerken en daarbij ook rust. Het ontwerp van deze nieuwe inrichting zal ook de transitie naar een andere manier van werken versterken. Ook daarom zijn tijdens het ontwerpproces de medewerkers betrokken in verschillende Klankbordsessies. Zij hebben meegedacht over de inrichting van de labs en de werkomgeving.

Modern onderwijs en modern werkgeversschap

Er zijn diverse ruimtes ontstaan waarin het onderwijs op een nieuwe, moderne manier plaats kan vinden. Naast de traditionele collegezalen kan er ook in Hybride ruimtes in kleinere setting les worden gegeven (gepland of ongepland). Deze ruimtes kunnen ook door de werknemers gebruikt worden. Deze werknemers komen vooral nog naar dit kantoor voor de ontmoetingen en het samenwerken met collega’s. Of natuurlijk voor de vele experimenten die in de Labs op de begane grond plaats vinden.

Tilburg School of Humanities and Digital Science

Het gebouw MindLabs is ontworpen door Ector Hoogstad architecten. De basis is neutraal grijs met hier en daar oranje/rode accenten en gebruik van eikenhout. De vloer die zij in hun ontwerp hebben toegepast is dezelfde circulaire vloer van Studio Wae zoals ik deze al eerder heb toegepast in mijn ontwerp voor de bibliotheek van Tilburg University. Een feest om deze nu weer toe te passen!

De gang die de werkomgeving op de 1e verdieping ontsluit heeft deze neutrale basis. Als je de werkomgeving nadert dan wordt de gekleurde vloerbedekking van de Hybride Space al zichtbaar. Je nieuwsgierigheid wordt geprikkeld en je wilt graag verder kijken wat daar gebeurt!

Je komt direct binnen in een moderne onderwijsomgeving! Voor je is een ruimte – de Hybrid Space –  waar aan studenten (maar natuurlijk ook met collega’s onderling) een lesmoment of brainstorm/presentatiesessie kan worden gegeven. Rechts vinden we een facilitaire kast met lockers en garderobe. In de gangzone is de bruisende open werkomgeving voelbaar. We lopen snel door naar deze Buzz space.

Buzz Space

Deze ruimte is een wereld op zich. Er is een variatie aan werkplekken te vinden, voor ieder walt wils! Je kunt samen met een team landen aan de projecttafel, de workbench. Of je gaat toch aan de wat meer traditionele werkplekken zitten. Voor een online meeting reserveer je 1 van de gesloten éénpersoons ruimtes. Achterin vinden we ook een kleine technische werkplaats waar gewerkt kan worden aan bijvoorbeeld de robots of andere tools die gebruikt worden bij de experimenten in het lab.

In het hart van de ruimte vinden we een grote lounge met divers meubilair: een bank met een hoge rug, poefs en een schommelstoel. De grote oorstoelen (hergestoffeerd uit de eerdere locatie) vormt een scheiding tussen de informele ruimte en de workbench. Hier kun je ook even een overleg houden met een collega of een telefoontje plegen. Een plantenwand zorgt voor een visuele scheiding naar de werkplekken verderop.

Hybrid Space

Terug naar de Hybrid Space. Deze ruimte is multifunctioneel. Er kunnen onderwijsmomenten (gepland of ongepland) gehouden worden met studenten. Maar de ruimte kan ook gebruikt worden door de werknemers van de Tilburg University, bijvoorbeeld voor een brainstormsessie, een presentatie of een stand up meeting. De tribune aan de wand zorgt voor efficiënte zitruimte en laat voldoende ruimte over voor bijvoorbeeld experimenten. En waarschijnlijk zijn er nog veel meer werkvormen denkbaar in deze Hybrid Space.

Meeting Space

De naastgelegen Meeting Space is een meer traditionele vergaderruimte. Deze is ingericht om met 8 -12 personen te kunnen vergaderen.

Project Space

De ruimte in de hoek van de vleugel is een bijzondere werkruimte: de Project Space. Hier kunnen medewerkers in verschillende samenstellingen met elkaar werken. Dit kan op een traditionele manier, maar kan ook op een andere meer Hybride of flexibele manier. De tafels staan op wielen. Er staat divers meubilair. Op 1 wand hangt een groot scherm en een whiteboard. Kortom: een ruimte die uitnodigt voor samenwerken en onderlinge inspiratie!

Focus Space

Aan het einde van de vleugel vinden we de wat meer traditionele werkvormen: focus en concentratie. De ruimtes zijn hiervoor ingericht. Daarbij zullen er onderling afspraken moeten worden gemaakt over waar wel en niet gebeld/overlegd mag worden.

Kortom, een bijzonder prettige en moderne onderwijs- en werkomgeving voor de medewerkers en studenten van de Tilburg University!

Projectdata: 
Opdrachtgever: Tilburg University
Functie: 4 lab ruimtes, 3 collegezalen, hybride werkomgeving met een activiteit gericht werkplekkenconcept
Omvang: 800 m² FNO
Oplevering in mei 2023
Fotografie door Minneboo Fotografie

Judith heeft voor Tilburg University diverse ontwerpen gemaakt, onder andere voor het Deprez gebouw en Mindlabs in het centrum van Tilburg en gebouw Library op onze campus.

Een goed project begint met het stellen van de juiste vragen en durf om kritisch te analyseren, combineer dat met een frisse blik en kennis van zaken en dan valt de samenwerking geheel op zijn plaats.

Judith was de meerwaarde in het ontwerpteam met de goede ideeën en oplossingen en tegelijkertijd altijd haar visie vast wist te houden en dit wist te combineren met de wensen en eisen van de gebruikers of mij als opdrachtgever. Het resultaat is een vernieuwende, frisse uitstraling met hier en daar een gewaagd ontwerp. Met kleur en diversiteit. En, vooral belangrijk, een fijne plek voor onze studenten om te verblijven en te studeren.

Scroll naar boven