Interieurarchitect Judith Muijtjens Wonderful day design

Wonderful thoughts

In 2023 vier ik het 10-jarig bestaan van Wonderful day design. In tien blogs kijk ik terug op deze 10 jaar en bespreek ik thema’s waar ik mee te maken kreeg. Dit zijn voornamelijk hoogtepunten, maar soms ook overwegingen of tegenslagen. Tijdens het schrijven daarvan en terugblikken, kom ik tot de conclusie dat ondernemen vooral neerkomt op bij mezelf blijven en mijn eigen keuzes maken (en daarmee ook mijn eigen verantwoordelijkheid dragen).

In deze laatste 10e blog neem ik je mee in mijn overwegingen en kom ik tot een belangrijke conclusie. Lees je mee?

Afgelopen jaar was, zoals elk ondernemersjaar, weer een jaar vol persoonlijke en zakelijke pieken en dalen. Om door die dalen te komen en maximaal te genieten van de pieken is het belangrijk om vooral bij mezelf te blijven. Dit alles deed mij dit jaar drie dingen beseffen:

  1. Ik hou er het meeste van als de puzzel past;
  2. Wat ik doe, doe ik heel bewust en met volle aandacht;
  3. Ondernemen zoals ik dat doe, is mensenwerk.

De puzzel

Ontwerpen zoals ik dat doe, zie ik als een puzzel. In deze puzzel combineer ik input van gebruikers (de zachte kant van de vraag) en mijn opdrachtgever (de harde kant van de vraag) en creëer ik de meest optimale omgeving voor de mensen die in deze omgevingen verblijven. Ik heb afgelopen 10 jaar voor diverse bedrijven en onderwijsinstellingen de puzzel mogen leggen wat heeft geresulteerd in mooie, prettige en functionele interieurs. Iets om trots op te zijn!

Het nieuwe interieur van Rockfon is ontworpen in co-creatie met de medewerkers.

Bewust en met volle aandacht

Eigenlijk alles wat ik doe, doe ik heel bewust en met volle aandacht. Zo ontstaan ook mijn ontwerpen. Ik begin meestal met de vraag achter de vraag te achterhalen. Die komt boven drijven in gesprek met opdrachtgever en gebruikers.

Met aandacht ontwerpen zorgt er ook voor dat ik (zo ver als mogelijk) over elk detail nadenk, vervolgens ontwerp en dit alles probeer te realiseren. Ik ben ervan overtuigd dat als ergens aandacht aan gegeven wordt en zaken meer in detail worden uitgedacht, dit uiteindelijk terug te zien is in het eindresultaat.

Bewust ontwerpen zorgt ervoor dat de gebruikers precies dat krijgen wat ze eigenlijk (meestal onbewust) al in gedachte hebben.

Bewust ontwerpen betekent soms ook iets niet doen of duurzame keuzes maken. Ik heb daar inmiddels ruime ervaring in. Ik merk dat dit iets is wat ikzelf erg belangrijk vind in de tijd waarin we leven en met mijn rol als ontwerper.

Het nieuwe circulaire interieur van TIAS Business school op de Tilburg University campus

Mensenwerk

Waar ik ook achter kom is dat ondernemen zoals ik dat doe vooral mensenwerk is. Mijn werk ontstaat door het contact met mensen. Mensen die ik tegenkom gedurende mijn werk, tijdens evenementen of in het voorbijgaan. Soms als opdrachtgever, als adviseur, leverancier of uitvoerder bij een project, tijdens een gesprek op een beurs of evenement, soms zelfs als afwijzing van een pitch. Of gewoon omdat we toevallig op dezelfde tijd op dezelfde plek waren.

Afgelopen jaar was een bijzonder jaar in vele facetten van het leven en van mijn ondernemerschap. Een jaar waarin ik veel geleerd heb, met name over mezelf. Ik ben blij en dankbaar voor alle mensen die ik afgelopen jaar en afgelopen 10 (en meer) jaren heb ontmoet en dat we hebben samengewerkt of elkaar hebben geïnspireerd. Dit heeft absoluut mijn plezier in mijn vak vergroot en de ontwikkeling in mijn werk verrijkt.

Ik kijk uit naar een voortzetting daarvan en naar nog meer van zulke ontmoetingen in de komende (minimaal) 10 jaar. Tot ziens!

Kennismaken?

Bel, om af te spreken en we drinken samen een kop koffie of thee.

1 gedachte over “Wonderful thoughts”

  1. Pierre en Leonie

    Hoi Judith. Terugkijken op het verleden en heden geeft veel inspiratie en perspectief naar de toekomst. Proficiat met het beoogde resultaat van de afgelopen 10 jaar; om trots op te zijn en van hieruit wensen wij jou opnieuw veel inspiratie en succes voor de komende 10 jaren. We hopen het nog mee te mogen maken. Groetjes van papa en mama.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven